Odchody lékařů sílí. Němeček chystá změny a nabízí 3,5 procenta

Praha – Téměř pětina čerstvých absolventů tuzemských lékařských fakult už letos odešla pracovat za hranice. Do ciziny však čím dál častěji odchází i zkušenější lékaři. Podle nejnovějších čísel lékařské komory jich za prvních devět měsíců letošního roku odešly skoro tři stovky. To je nejvyšší číslo od roku 2011, kdy proběhla akce Děkujeme, odcházíme. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá změnu vzdělávání lékařů tak, aby se rychleji dostávali do praxe. Od listopadu se pak mají platy lékařů a sester ve státních nemocnicích zvýšit o 3,5 procenta.

Události: Lékaři za hranicemi (zdroj: ČT24)

Čerství absolventi většinou míří za hranice nejen kvůli lepšímu platovému ohodnocení, ale také z důvodu větších možností v postgraduálním vzdělávání. Například nemocnice v bavorském Weidenu nabídla Martinu Vetelskému v roce 2011 nástupní měsíční plat 95 tisíc korun hrubého, tedy čtyřikrát víc, než by mu nabídli v české nemocnici. Více než sto tisíc měsíčně na výplatní pásce nabízí lékařům-absolventům i jiné země, třeba Velká Británie.

Právě kvůli několikanásobně vyšším platům i kvůli jednoduššímu vzdělávání už letos odešlo do zahraničí skoro 300 lékařů, což je nejvyšší číslo od roku 2011. Tento počet lékařů by přitom dokázal zajistit péči ve dvou velkých okresních nemocnicích, kde jich je podle prezidenta ČLK Milana Kubka největší nedostatek.

Do zahraničí navíc zamířilo jen v posledních devíti měsících 173 absolventů lékařských fakult, což je skoro 20 procent promočního ročníku a zároveň prakticky stejné číslo jako v roce 2012, kdy odešlo nejvíc mladých doktorů v historii. Podle lékařských odborů může za rostoucí odchody i fakt, že loni poprvé v historii platy lékařů z roku na rok klesly.

Leoš Heger (TOP 09), bývalý ministr zdravotnictví, v Událostech ČT:

„Každá civilizovaná země v Evropě své lidi vzdělává a počítá s tím, že někteří odcházejí. Ale z těch, co odcházejí, se jich hodně vrací a to je veliký přínos pro naši medicínu.“

Přimějí tři procenta lékaře zůstat?

Odchody lékařů z českých nemocnic chce ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) přibrzdit postupným zvyšováním platů. Podle lékařských odborů je ale první plánované zvýšení platů o tři a půl procenta nedostatečné. „Toto je velice směšné navýšení, prostě kosmetické, marginální. Toto žádného nerozhodnutého kolegu prostě nemůže přimět, aby přehodnotil své stanovisko odsud odejít,“ tvrdí předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Odbory požadují pro příští rok zvýšení platů minimálně o deset procent. Na to ale podle ministra zdravotnictví nemá Česko peníze. „Analyzujeme, jaké jsou možnosti zdravotního pojištění, ale na rovinu říkám, že desetiprocentní navýšení během jednoho roku reálné není,“ říká ministr. I kdyby ale průměrný plat českého lékaře o zmiňovaných deset procent vzrostl, pořád bude brát o desítky tisíc měsíčně méně než mladý lékař, který odjede za prací do Německa.

Počty čerstvých absolventů, kteří odešli do zahraničí v jednotlivých letech
(období leden–září)

  • 2010     108
  • 2011     136
  • 2012     174
  • 2013     163
  • 2014     173

Nástupní plat mladého lékaře

  • Česko            22 000 Kč
  • Německo      101 000 Kč

Lékaři, kteří odcházejí do zahraničí nejčastěji

  • anesteziologové
  • chirurgové
  • gynekologové
  • internisté

Chystá se změna systému vzdělávání a organizace stáží

Získáním diplomu pro lékaře vzdělávací proces nekončí. Složení atestací v jednotlivých oborech totiž mnohdy trvá déle než celé studium medicíny. Třeba v případě dětské radiologie se lékař vzdělává dalších sedm let. Právě to je podle lékařské komory dalším důvodem odchodů lékařů za hranice. „Takhle dlouhé základní vzdělávání prostě nemá smysl. Bohužel u nás je poměrně dlouhé, delší, než vyžaduje Evropská unie,“ míní prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Ministerstvo se proto rozhodlo systém získávání odbornosti zkrátit. Už po dvou letech by například lékaři mohli pracovat zčásti samostatně, byť pod dohledem zkušenějšího kolegy. Podle Němečka by byly jasně vymezené kompetence, co méně zkušení lékaři mohou dělat samostatně, a co už ne. Sloužit sami by prý mohli na pohotovosti.

Další námitku na neefektivitu systému vzdělávání lékařů je i třeba organizace stáží. Lékaři z oblastních nemocnic totiž musí absolvovat stáž ve fakultní nemocnici, což s sebou nese ale významné provozní a finanční problémy. Po dobu stáže totiž ve vlastní nemocnici chybí. Podle nových plánů ministerstva by školení mělo probíhat přímo v té nemocnici, kde začínající lékaři pracují. Všechny novinky pro lékaře by měly platit od roku 2016.