Sobotka chce Makedonii v EU i NATO. Řecko je proti

Praha - Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes po schůzce se svým makedonským protějškem Nikolou Gruevským podpořil vstup Makedonie jak do EU, tak mezi členské země NATO. Jejímu přijetí nicméně stále brání dlouholetý spor s Řeckem o oficiální název této bývalé jugoslávské republiky. Athénám vadí, že se balkánský stát jmenuje stejně jako jeden severořecký region.

Kandidátskou zemí EU je Makedonie už od roku 2005, ale přístupovým rozhovorům brání právě letitý spor s Řeky. Vše začalo v roce 1993, kdy si Řecko vynutilo, aby nová republika, která vznikla po rozpadu Jugoslávie, byla přijata do OSN pod názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM). V praxi nicméně více než 120 států, včetně USA, Ruska i České republiky, uznává západobalkánskou zemi jako Makedonskou republiku. Řecko si i tak stále stojí za tím, že její severní region si toto označení zaslouží víc.

Premiér Sobotka dnes zdůraznil, že Česká republika je připravena pomoci Makedonii se vstupem do řad členských států EU a NATO a není podle něj důvod členství Skopje, po splnění všech přístupových podmínek, dále odkládat. „Česká republika lituje toho, že dosavadní postoj Řecka do značné míry blokuje vstup Makedonské republiky do Evropské unie. A vítáme také dobrou vůli Makedonie hledat politické řešení této situace,“ prohlásil český premiér.

Sobotka: Makedonie by měla být v EU (zdroj: ČT24)

Makedonský předseda vlády se po celou dobu tiskové konference bránil vyslovení názvu Řecko, přesto se vzájemnému sporu obou zemí vyhnout nemohl. „Republika Makedonie si velmi cení neustálé podpory České republiky ve věci přístupových rozhovorů a členství Makedonie v Evropské unii a také v překonávání bilaterálních vztahů s jedním členem Evropské unie,“ uvedl Gruevski. Podle makedonského premiéra jeho země splnila všechny přístupové podmínky pro členství a jedinou překážkou ke vstupu do EU a NATO je tedy neochota Řeků spor o název státu vyřešit.

Sobotka: Makedonie je také náš obchodní partner

Oba předsedové vlád neopomněli zmínit také obchodní vztahy mezi jejich zeměmi. Sobotka uvedl, že naše podpora vstupu Makedonie do EU pramení rovněž ze vzájemné ekonomické spolupráce. „Já jsem přesvědčen o tom, že české firmy mají šanci v Makedonii uspět v celé řadě oborů, které se týkají plynárenské infrastruktury, modernizace dopravní infrastruktury včetně rozvoje městské hromadné dopravy nebo i v oblasti zelených technologií,“ uvedl dnes na tiskové konferenci.

Také Nikola Gruevski zdůraznil ekonomické pratnerství, ale zmínil rovněž spolupráci ve školství a kultuře. Oba politici vedle toho dnes vystoupili na semináři o investičních a obchodních příležitostech v Makedonii, který se konal na ministerstvu průmyslu a obchodu, a společně podepsali memorandum o spolupráci v krizových situacích.

Vydáno pod