Jourová u Zemana: Myslím, že vrásky na čele jsem mu nedělala

Praha - Odstupující ministryně Věra Jourová (ANO) se na Hradě sešla s prezidentem Milošem Zemanem. Rozhovor byl podle ní příjemný a točil se především kolem evropské politiky a regionálního rozvoje. Její působení v resortu pro místní rozvoj Zeman nehodnotil, z atmosféry schůzky ale měla Jourová podle svých slov dojem, že mu nedělala vrásky na čele. Funkci opustí zítra, potom by měla zamířit do Evropské komise. Hnutí ANO nominovalo místo ní do čela ministerstva odbornici na evropské fondy Karlu Šlechtovou. Prezident ji přijme zítra odpoledne, zatím ale není jasné, jestli zároveň proběhne i jmenování ministryní.

„Platí, že pan prezident chce nejprve s paní Šlechtovou hovořit. Předpokládá ale, že ji ministryní jmenuje. O termínu je proto v tuto chvíli předčasné hovořit,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Jourová svou nástupkyni označila za odbornici: „Rozumí fondům na té makro úrovni, rozumí programování a celému systému. Můj zájem bude, abych jí mohla říct, které věci je potřeba dotáhnout rychle a které jsou spíš strategičtější.“    

Zeman se dnes setkal i s premiérem Sobotkou, který mu předložil návrh na jmenování Šlechtové. Sobotka věří, že se jmenováním nebude problém. Pro budoucí ministryni už má také první úkol - v co nejkratším čase připravit zprávu o aktuálním stavu dočerpání evropských peněz určených na roky 2007 až 2013. „Je nutné prověřit, jak velké riziko ztráty evropských peněz Česku hrozí a zároveň napnout všechny síly k tomu, aby se co nejvíce peněz ještě stihlo vyčerpat,“ poznamenal. Stěžejní podle něj bude i úspěšné schválení nových operačních programů pro období 2014 až 2020. Zeman po Sobotkovi přijal také Babiše. Ten pouze uvedl, že Šlechtová má podle něj velkou šanci na to, aby ji prezident ministryní jmenoval.

Karla Šlechtová nyní pracuje na Úřadu vlády, kde vede odbor evropských fondů. Od února 2011 do května 2014 pracovala na ministerstvu pro místní rozvoj jako ředitelka Odboru přípravy programového období na roky 2014 až 2020. Nikdy nebyla členkou žádné politické strany a podle svých slov ani neuvažuje o tom, že by vstoupila do hnutí ANO.

Jourová kvůli postu eurokomisařky ve středu absolvovala slyšení před poslanci Evropského parlamentu. Zeman se podle ní k vystoupení nevyjadřoval ani pochvalně ani kriticky. „Mluvili jsme o tom, že portfolio, které jsem dostala, je velmi široké a náročné. Ptal se mě na moje priority,“ řekla ke schůzce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes uvedl, že si Jourová vedla dobře. Vyzval také zástupce ODS, kteří ji kritizovali, aby zapomněli alespoň na chvíli na stranickou řevnivost a podpořili společný zájem České republiky. Tím je nepochybně úspěch české eurokomisařky, uvedl.

Jourová přestála grilování, ještě ji ale čekají písemné odpovědi

K vystoupení Jourové ale měli výhrady i někteří europoslanci z jiných zemí. Jestli Jourová uspěla a stane se první českou eurokomisařkou, se tak dozví až příští týden. Do pondělí ale ještě musí odpovědět na desítky písemných otázek, které jí europoslanci zaslali. I kdyby se nakonec eurokomisařkou nestala, na post ministryně už se podle svých slov nevrátí. Mluvčí šéfa Evropské komise nicméně uvedla, že zatím všichni kandidáti na eurokomisaře ve svých vystoupeních dostatečně prokázali svou kompetentnost. 

Podle politického analytika z Masarykovy demokratické akademie Lukáše Jelínka už by se ale Jourová zpátky do vlády stejně těžko vracela: „Když už jednou odejdete, tak se vám bude těžko hledat jiné místo ve vládě, zvlášť když třeba mezitím může dojít ke jmenování nové ministryně. A kromě toho mám pocit, že odchod Věry Jourové z vlády nebyl dán jen tím, že by byla ideální eurokomisařkou, ale že Andrej Babiš má spíše tendenci se ve vládě obklopovat ministry, kteří nemají tendence ho zastiňovat, a to se možná Věře Jourové trochu podařilo.“

V případě Šlechtové Babiš zdůraznil, že vybral odborníka, nikoliv politického kandidáta. Jenomže podle Jelínka může být absence politických zkušeností problém. Ve svém prvním vyjádření pro média se Šlechtová poněkud nešťastně představila jako poloviční úřednice a poloviční byznysmenka. „Jako politička se nepředstavila vůbec. V době, kdy se hovoří o střetu zájmů v politice, a ve státní správě to je ještě horší, si sama vykoledovala velmi nepěknou nálepku.“ Podle něj jmenování Šlechtové zapadá do schématu, že si Babiš do vlády vybírá spíše manažery, kteří ho nebudou zastiňovat v politické linii.