Narozeniny prezidentů - Havlův guláš i Gottwaldův „dárek“ Slánskému

Praha – Prezident Miloš Zeman slaví 70. narozeniny. O víkendu mu ke kulatému výročí blahopřála rodina, nyní jsou na řadě političtí představitelé – mezi nimi premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nebo vicepremiéři Andrej Babiš (ANO) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Na oslavu dorazil i Zemanův předchůdce na Hradě Václav Klaus. Z opozice pozvánku nikdo nedostal. Narozeniny českých prezidentů se lišily podle hlavy státu, Václav Havel se při oslavách obracel ke svému oblíbenému prostředí divadla a prezident Klaus si potrpěl na oficiálnější atmosféru, přiblížil ve Studiu 6 historik Jaroslav Šebek.

Například Václav Havel na své šedesátiny sezval tisícovku hostů do Divadla Archa, kde se podával jím připravený guláš podle jeho vlastního receptu. Podle Jaroslava Šebka je možné „posuzovat“ prezidenta podle jeho oslav narozenin, i když prezidenti socialistického Československa při svých narozeninách prezentovali ještě úspěchy komunismu. „Komunističtí prezidenti to pojímali i jako propagandistický tah, aby zvýraznili například výsledky třetího roku pětiletky v roce 1951, kdy slavil narozeniny Klement Gottwald,“ podotkl historik.

Komunističtí prezidenti se velkolepým oslavám nebránili

Jaroslav Šebek připomněl, že právě při recepci pořádané u příležitosti Gottwaldových narozenin 23. 11. 1951 byl zatčen člen Ústředního výboru KSČ a její generální tajemník Rudolf Slánský, kterého pak režim nechal popravit ve vykonstruovaném politickém procesu: „Šlo tedy o takový netradiční dárek i pro Rudolfa Slánského.“

Historik Šebek: Slánského zatkli na oslavě Gottwaldových narozenin (zdroj: ČT24)

Jak šla léta s komunistickými prezidenty, přesouvala se postupně událost jejich narozenin z opulentních oslav, jakými bylo uspořádání honosného večera za účasti umělců v Národním divadle při sedmdesátinách Antonína Zápotockého, více na stránky novin, kde se zdůrazňoval význam osobnosti a vliv na stranu. „Tady bych připomněl narozeniny Gustáva Husáka v roce 1983…, kdy se u nás konalo zasedání politického poradního výboru Varšavské smlouvy. To bylo prostě vrcholné setkání komunistických představitelů,“ zmínil Jaroslav Šebek.

Masaryk si na oficiality nepotrpěl

Zakladatel samostatného Československa Tomáš Garrigue Masaryk si na velké oslavy a oficiality nepotrpěl. Oslava probíhala v úzkém rodinném kruhu, kdy od členů rodiny dostával vždy po šesti růžích. Přestože se ale podle Šebka do jisté míry stylizoval do role otce vlasti a tatíčka, oficiálních oslav se účastnil s velkou nechutí.