Petr Pavel navrhl prezidentovi své možné nástupce

Praha - Prezident Miloš Zeman na Hradě přijal náčelníka generálního štábu Petra Pavla. Pogratuloval mu ke zvolení do čela Vojenského výboru NATO. Bavili se také o tom, kdo Pavla ve funkci náčelníka nahradí. Pavel Zemanovi navrhl tři možné kandidáty, prezident se s nimi chce potkat. Jasno by mělo být do konce roku.

Pavel dnes řekl, že Zemanovi zúžil počet možných kandidátů ze šesti na polovinu. „Pan prezident souhlasil s tím, že by si se všemi třemi rád promluvil. Já si myslím, že to je rozumná varianta,“ poznamenal Pavel. Dodal, že mezitím bude také Zeman o záležitosti jednat s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). I s ním již Pavel podle svých slov o možném nástupci mluvil.

Petr Pavel v souvislosti se svým nástupcem v minulosti zmiňoval tato jména: 

  • Aleš Opata působí od srpna na pozici národního vojenského představitele České republiky při Vrchním velitelství spojeneckých sil v Evropě.
  • Miroslav Žižka je jako vojenský představitel České republiky při NATO a EU v Bruselu.
  • Josef Bečvář je první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády ČR. Vrátil se do České republiky z Francie, kde pracoval ve vojenské diplomacii na postu přidělence obrany ČR.
  • František Malenínský je zástupce náčelníka Generálního štábu.
  • Jiří Baloun je zástupce náčelníka Generálního štábu a ředitel Společného operačního centra Ministerstva obrany. Velí tedy všem operacím české armády v zahraničí. Po třech letech se vrátil do České republiky z Bruselu, kde byl ve funkci vojenského představitele České republiky při NATO a EU.
  • Jaroslav Kocián zastává od září pozici zástupce náčelníka Generálního štábu – Inspektor Armády ČR.

Pavel byl nedávno zvolen do čela Vojenského výboru NATO, ve funkci náčelníka generálního štábu skončí příští rok v červnu. Pozici náčelníka generálního štábu chce svému nástupci předat pravděpodobně 29. května. „Rád bych, aby jméno mého nástupce bylo známo do konce tohoto roku. Ministr obrany i pan prezident s tímto postupem souhlasí,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman přijal náčelníka generálního štábu Petra Pavla (zdroj: ČT24)
Vydáno pod