CVVM: Z vybraných ústavních činitelů lidé nejvíc věří Babišovi

Praha – Zářijový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že ze sedmadvaceti čelných ústavních činitelů lidé nejvíce důvěřují ministrovi financí Andreji Babišovi. Ve výzkumu, do něhož byli zařazeni také prezident Miloš Zeman a další ústavní činitelé, dostal Babiš důvěru od 55 procent dotázaných.

Za ministrem financí skončil v žebříčku důvěryhodnosti prezident Miloš Zeman, za ním pak ministr obrany Martin Stropnický (ANO), předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka a předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

V porovnání s květnovým průzkumem si Babiš pohoršil o čtyři procentní body. Tehdy byl však porovnáván pouze s představiteli politických stran, ze kterých také vyšel na prvním místě. Nyní průzkum zahrnoval také ombudsmanku Annu Šabatovou, guvernéra ČNB Miroslava Singera a předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského.

Zemanovi v září vyslovilo důvěru 49 procent lidí. Stropnický má důvěru 45 procent dotázaných. Sobotka a Rychetský jsou důvěryhodní shodně pro 43 procent respondentů. Ostatní politici získali důvěru nižší než 40 procent.

„V porovnání s výsledky předcházejících výzkumů bylo zjištěno, že statisticky významně narostla důvěra pouze u ministryně (práce a sociálních věcí Michaely) Marksové Tominové,“ uvedli autoři průzkumu. Naopak pohoršili si například šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura a ministr pro lidská práva a senátor ČSSD Jiří Dienstbier.

První desítka důvěryhodných ústavních činitelů:

  1. Andrej Babiš (ANO)
  2. Miloš Zeman
  3. Martin Stropnický (ANO)
  4. Bohuslav Sobotka (ČSSD)
  5. Pavel Rychetský
  6. Karel Schwarzenberg (TOP 09)
  7. Jiří Dienstbier (ČSSD)
  8. Věra Jourová (ANO)
  9. Tomio Okamura (Úsvit)
  10. Lubomír Zaorálek (ČSSD)
  • Centrum provedlo průzkum od 8. do 15. září mezi tisícovkou lidí starších 15 let a zařadilo do něj 27 čelných ústavních činitelů.
Vydáno pod