Zdravotní sestra, která prý vraždila v Rumburku, je venku z vazby

Praha – Ústecký krajský soud propustil z vazby bývalou zdravotní sestru, která je obviněná, že v rumburské nemocnici zavraždila pacientku. Uvedla to televize Prima a Deník.cz. Podle policie podala sestra 70leté pacientce velkou dávku draslíku, která jí způsobila srdeční arytmii a smrt. Za to jí hrozí až 18 let vězení. Policie navíc prověřuje dalších 11 podezřelých úmrtí.

Policie původně pracovala s domněnkou, že sestra zabíjela ze soucitu a prováděla eutanazii. Tuto verzi ale policisté později v podstatě vyloučili. Teď se zabývají verzí, že šlo o úmyslný čin. Pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci na 6. června. Na podezřelé úmrtí upozornil lékař, který měl se sestrou službu. 

Vedení nemocnice po incidentu zpřísnilo vnitřní předpisy, což se podle jejího ředitele Darka Švába týká mimo jiné kontrol zdravotní dokumentace. Vnitřní prověřování dalších podezřelých úmrtí podle něj neodhalilo žádný jiný případ, který by poukazoval na úmyslné či jen nedbalostní pochybení zaměstnanců nemocnice.   

Policie však některá další podezřelá úmrtí v rumburské nemocnici prověřuje. Podle krajského státního zástupce Jana Jakovce jde o 11 případů. Vyšetřovatelé ale podle informací z počátku měsíce zatím nepřišli na žádný takový, kvůli němuž by obvinění bývalé zdravotní sestry rozšířili.