Blíží se volby, senátoři ČSSD znovu vytahují církevní restituce

Praha – S blížícími se komunálními a někde také senátními volbami se ve sféře politiky opět vynořil boj o církevní restituce. Levicoví senátoři se chystají na středeční schůzi prosadit návrh, aby církve a náboženské společnosti musely povinně zveřejňovat částku, kterou vydají na veřejně prospěšné účely. Pravicové strany spolu s církvemi návrh ostře kritizují a považují ho za diskriminační.

„Církve budou transparentní, budou jasně ukazovat, na co tyto peníze dávají. Je to spíše zákon pro církve samotné,“ tvrdí senátor František Bublan (ČSSD). Podle návrhu by začaly náboženské spolky a církve od roku 2015 zveřejňovat celkové roční částky, které na charitativní, sociální nebo vzdělávací aktivity použijí.

Nikdo jiný podobnou podmínku plnit nemusí

O diktátu v souvislosti s představami sociálních demokratů hovoří církve samotné. „Kdyby šlo o nařízení ze strany státu, je to jednoznačně diskriminační, protože tento závazek nikdo jiný ze zákona nařízený nemá,“ upozornil pro ČT generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Čelní představitel Českobratrské církve evangelické Joel Ruml považuje plán ČSSD za snahu státní moci zatížit „neposlušné církve nějakou další povinností“.

Jiří Čunek: „Ten zákon je paskvil. Nemáme mít zákony, které něco vyžadují, ale neobsahují žádnou sankci. Tady je napsáno, že to církve dělat mají, ale když to neudělají, tak za to žádnou sankci mít nebudou.“

František Bublan: „Kdyby ten zákon měl být vnímán jako nějaká šikana vůči církvím, tak se pod něj nikdy nepodepíši. Na takovém zákoně zájem nemám a také tak k církvím přistupovat nechci. Myslím ale, že je pro ně naopak dobrý. Víme, jak restituce rozdělily společnost… Tento zákon by pro církve bylo spíš nějaké vysvědčení ve smyslu – toto jsme dostali, takto hospodaříme. Sankce mi připadají nadbytečné… Když už restituce nadělaly hodně morální škody, nechť se teď hledá nějaká náprava v transparentnosti.“

Vzhledem k jasné převaze sociálních demokratů Senátem návrh projde, rovněž Poslanecká sněmovna mu patrně vysloví souhlas. Podporu má totiž i zákonodárců komunistů a hnutí ANO. „My jsme vždycky byly za transparentní zveřejňování informací,“ tvrdí šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Problém ovšem představuje návrh pro koaliční KDU-ČSL a pravicovou opozici. „Máme tady spoustu restituentů, kteří restituovali rozsáhlé majetky, a nikdo jim toto neukládal,“ kroutí hlavou nad diskriminačním principem první místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. Povahu návrhu tak vidí senátor ODS Jaroslav Kubera docela jasně: „Je to jeden z dalších předvolebních tahů sociální demokracie.“

Poslední snahy ČSSD o revizi restitucí skončily fiaskem

ČSSD hrála na strunu revize církevních restitucí už před posledními volbami do Poslanecké sněmovny. Na přelomu roku ustavila komisi pro vyjednávání s církvemi pod vedením senátorky Aleny Gajdůškové, té se ale nepodařilo smluvně ukotvené vyrovnání státu s církvemi a náboženskými spolky jakkoli změnit.