Palladium dostalo ve Staré Boleslavi korunku požehnanou papežem

Stará Boleslav - Ve Staré Boleslavi u Prahy vyvrcholila Národní svatováclavská pouť. Duchovní a kulturní program probíhal během dne ve všech chrámech města, ve 21:00 ho zakončil tradiční ohňostroj. V bazilice svatého Václava byly celý den vystavené ostatky svatého Václava. V chrámu Nanebevzetí panny Marie se lidé mohli pomodlit u Palladia země české. Apoštolský nuncius v Česku Giuseppe Leanza vzácnému reliéfu Madony s dítětem slavnostně nasadil i korunku posvěcenou papežem Františkem. Korunovaci přihlíželo na Mariánském náměstí několik tisíc lidí.

Korunku přinesly politické vězenkyně, které takto odkázaly na etapu komunistického režimu. Originál Palladia byl totiž do roku 1968 uschován na StB. Na památku dnešní korunovace vydala Česká mincovna zlaté a stříbrné mince v nízkém nákladu 200 a 500 kusů. Jejich zvláštností je velký průměr 50 milimetrů a reliéf madony s dítětem pokovený ryzím zlatem.

Při mši byla tradičně vystavena i lebka svatého Václava, která je nejvýznamnější svatováclavskou relikvií. Kardinál Dominik Duka zdůraznil, že svatý Václav by měl být připomenutím pro to, jak spravovat stát, a že není dobré za sebe nechat pracovat druhé: „Chraňme proto náš právní řád, především svou vlastní slušností, ale také trváním na jeho uplatňování.“

Lebka svatého Václava
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Podle legend dostala Palladium svatá Ludmila od Metoděje ke svému křtu. Poté reliéf věnovala svatému Václavovi, který ho nosil zavěsený na krku. Doba vzniku reliéfu se jinak udává do doby od konce 14. do poloviny 15. století. Po staletí je jednou z hlavních národních duchovních tradic a jedním ze symbolů české státnosti. Podle kardinála Duky je obraz Panny Marie s Ježíškem svědectvím úcty k dítěti a rodině.

Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50 000 lidí.

Národní svatováclavskou pouť navštívily tisíce lidí (zdroj: ČT24)