Všichni obvinění v kauze Oleo Chemical byli propuštěni

Praha/Liberec – Okresní soud v Liberci nakonec neposlal do vazby žádného z obviněných v kauze Oleo Chemical. Žalobce Adam Borgula ji původně navrhl pro pět lidí, u třech to bylo z důvodu možného ovlivňování svědků, u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti. V kauze figuruje i známý pražský lobbista Rittig, který opustil celu předběžného zadržení v noci na dnešek. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové může soudní verdikt ztížit vyšetřování.

O návrzích na vazbu rozhodoval od dnešních 11:00 liberecký soud, neboť právě v Liberci má Oleo Chemical své sídlo. V celé kauze bylo v pátek obviněno deset lidí, pro pět z nich požadoval státní zástupce uvalení vazby. Podle dostupných informací se jednalo o Rittigovu právničku Karolínu Babákovou, zakladatele firmy Oleo Chemical Michala Urbánka a Kamila Jirounka a jednatele firmy Peskim Petra Michala (jeho bratr David Michal je Rittigovým právníkem a v kauze byl rovněž obviněn, státní zástupce pro něj ale nepožadoval vazbu).

Do pětice obviněných patřila i žena, která byla propuštěna už odpoledne. Její advokát Jiří Matzner ani žalobce Adam Borgula nechtěli potvrdit její jméno. Podle informací ČT to byla Alena Mašková z vedení firmy Oleo Chemical. Agentura ČTK ženu označila jako bývalou jednatelku firmy Peskim Janu Šádkovou. Státní zástupce v jejím případě sám stáhl návrh na vzetí do vazby, protože prý už nehrozilo, že by mohla ovlivňovat svědky.

„Soudce Okresního soudu v Liberci se u všech obviněných ztotožnil s tím, že to trestní stíhání je plně odůvodněno, ale neztotožnil se s mnou navrhovanými vazebními důvody, takže obviněné propustil,“ řekl novinářům státní zástupce Borgula.

Jednomu z obviněných státní zastupitelství navrhlo odebrat pas. Jak sdělila Bradáčová, soud v této věci ještě nerozhodl. „Pro mě je podstatné na jedné straně to, že soud konstatoval, že trestní stíhání je vedené důvodně, to je jedna strana mince. Ta druhá je, že máme odlišný názor než soud, ale musíme jeho rozhodnutí respektovat,“ reagovala pražská vrchní žalobkyně na zamítnutí všech návrhů na vzetí do vazby.

Rittig i jeho právník David Michal byli z cely předběžného zadržení propuštěni včera před půlnocí. Žalobce pro ně vazbu nenavrhl. „Myslím, že to obvinění je zcela nesmyslné. Podle policie šlo o to, že by si pánové z Oleo Chemical měli nechat vykrádat vlastní firmu, a ještě s tím souhlasit. Velmi rychle se ukáže, že ta konstrukce policejního orgánu nemá šanci obstát. A pan Rittig na tom nemohl mít žádný podíl,“ prohlásil Michal po propuštění.

Mezi obviněnými je v této kauze také obchodní partner Ivo Rittiga Peter Kmeť, zadržen ale nebyl. Kmeť byl už dříve obviněn spolu s Rittigem, Michalem a dalším lobbistovým advokátem Markem Stubleym v případě údajně předražených jízdenek pro pražský dopravní podnik.

David Michal, obviněný právník MSB Legal:

„Čelíme dlouhodobě šikaně ze strany Vrchního státního zastupitelství v Praze. Každý si musí udělat obrázek sám, co už poslední dva roky musíme snášet.“

Policie v aktuální kauze podezírá obviněné z praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a krácení daně. Mnozí z nich podali proti obvinění stížnost. Jak řekla serveru Lidovky.cz Rittigova právnička Katarína Kožiaková Oboňová, případ se týká dodávek bionafty pro společnost Čepro, státního distributora paliv. Firma Oleo Chemical dodávala pohonné hmoty i pražskému dopravnímu podniku. S tím kauza podle Kožiakové nesouvisí.

Obvinění podle detektivů vyváděli ze společnosti Oleo Chemical peníze a dál je převáděli tak, aby skryli jejich pravý původ. Skupina přitom měla pracovat organizovaně.

Advokátka Ivo Rittiga považuje stíhání za šikanu. „To obvinění je z mého pohledu poměrně vykonstruované. On to nepovažuje za řádné trestní řízení, ale za šikanu,“ uvedla včera Katarína Kožiaková Oboňová.