Dopis s práškem přišel i na Úřad vlády. Ten pro Zemana nebyl nebezpečný

Praha - Ministr vnitra Milan Chovanec pro Českou televizi řekl, že bílý prášek, který včera v dopise adresovaném prezidentovi Miloši Zemanovi přišel na Pražský hrad, nebyl podle první analýzy nebezpečnou látkou. Výhrůžný dopis s bílým práškem byl podle prezidentových slov psán ve jménu Islámského státu. Zásilka přišla i na Úřad vlády, budovu proto přijeli zkontrolovat hasiči.

„Mohu prozradit, že se jedná o dopisy ze stejné části ČR, pravděpodobně je adresoval tentýž člověk. Až přezkum prášku úplně skončí, sdělíme veřejnosti, o co se jedná,“ řekl ČT ministr vnitra s tím, že oba dopisy odešly z jedné pošty. Dodal, že na Úřadu vlády dochází k dekontaminaci míst, kam prášek přišel. Dopis byl podle jeho slov skartován, v dané místnosti došlo k rozptylu látky. Podle Chovance se zřejmě jedná o hloupý vtip, nicméně i přesto asi půjde o trestný čin – variant je více: od vydírání až po trestný čin teroristického útoku.

„V současné době je tato zásilka prověřována Policií ČR, v této souvislosti nedošlo v žádném případě k ohrožení bezpečnosti zaměstnanců Úřadu vlády, ten funguje zcela standardně,“ uvedl jeho mluvčí Martin Ayrer.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková pro ČT potvrdila, že kriminalisté zajistili na Úřadu vlády všechny stopy. Mluvčí nemohla potvrdit souvislost s dopisem, který ve středu doputoval na Pražský hrad, ale jde o jednu z variant, se kterou policisté pracují. „Anonymních dopisů chodí každoročně na Úřad vlády i prezidentovi několik desítek. Nebereme je na lehkou váhu, každým se zabýváme a vyhodnocujeme jejich riziko,“ řekla České televizi. Mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer potvrdil, že úřad funguje naprosto standardně a k žádnému ohrožení nikoho z přítomných nedošlo.

Po zajištění látky z dopisu Zemanovi, který údajně kritizoval některé kroky hlavy státu, putovala k bližší expertíze. Dopis prezidentovi byl napsán ve jménu Islámského státu a protestuje proti české zbrojní pomoci iráckým Kurdům. K hlavě státu se ani nedostal, protože Zeman se pohyboval na návštěvě Zlínského kraje.

„Pokládám to za dopis jednoho z obecních bláznů. Je sice zajímavé, že je psán ve jménu Islámského státu a že zejména protestuje proti tomu, že Česká republika dodává zbraně kurdským pešmergům, ale je psán takovým stylem, že ač nejsem psychiatr, troufal bych si tvrdit, že prášek bude buď mouka, cukr nebo v nejhorším případě prášek na praní,“ prohlásil Zeman na tiskové konferenci.