Bývalý senátor Novák zatím zůstane za mřížemi

Ústí nad Labem - Bývalý senátor ODS Alexandr Novák odsouzený za korupci zůstane ve vězení. Ústecký krajský soud zamítl jeho žádost o podmínečné propuštění. Změnil tak verdikt okresního soudu, který v srpnu Novákovi překvapivě vyhověl. Exsenátor má ve vězení strávit čtyři roky – jako úplatek měl dostat 42 milionů korun. Novák se nástupu do vězení vyhýbal a omlouval se kvůli zdravotním důvodům, do výkonu trestu nastoupil až poté, co ho zatkla policie.

Soudce litoměřického soudu vysvětloval podmínečné propuštění tím, že od okamžiku, kdy se měl Novák nechat podplatit, uplynula již dlouhá doba. Navíc ve věznicích chválili jeho chování. Bývalý senátor také dostal maximální možnou, tj. sedmiletou zkušební dobu, během které musí také vrátit všechny peníze, které úplatkem získal. Proti tomuto verdiktu však podal žalobce stížnost. Litoměřický soud teď bude případ řešit znovu.  

Proč krajský soud původní rozhodnutí zrušil, není jasné: „S ohledem na to, že bylo rozhodováno v neveřejném jednání, nemůžeme v tuto chvíli poskytnout bližší informace včetně odůvodnění, dokud toto rozhodnutí neobdrží účastníci řízení,“ vysvětlila mluvčí soudu Lenka Lasovská.

Novák dostal úplatek ještě jako chomutovský starosta

Alexandra Nováka poslal soud do vězení za přijetí úplatku. Případ se datuje do roku 1999, kdy byl Novák chomutovským starostou. Město tehdy prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig. Ta za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek (tehdy asi 42 milionů korun) Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale peníze neskončily u Schmela, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových. Novák se hájil tím, že peníze dostala jeho manželka jako půjčku na podnikání v Rakousku od kyperské firmy. Původně dostal bývalý starosta a senátor podmíněný trest, odvolací soud ale přitvrdil a poslal Nováka na čtyři roky do vězení. S ústavní stížností exsenátor neuspěl. 

Novák s odvoláním na svůj špatný zdravotní stav nástup do výkonu trestu oddaloval. Loni na jaře jej však policie zatkla a převezla do věznice kvůli podezření, že uprchne do USA. 

Novák býval považován za jednoho z nejvlivnějších členů severočeské ODS. V letech 1998 až 2002 vedl chomutovskou radnici. Mezi lety 2000 a 2006 hájil zájmy Chomutovska v Senátu a zasedal ve výkonné radě ODS.