Volební problém: Jak dostat všechny kandidáty do obálky

Praha – Velikost hlasovacích lístků představuje před komunálními volbami kuriózní problém – nejvíce v Praze. Do voleb jde rekordní počet kandidátů, všichni, ze kterých konkrétní volič vybírá, přitom musí být na jednom listu. Zejména v Praze je problém papíry poskládat, aby se vešly do obálky. Tentokrát je celé město jedním volebním obvodem, v zastupitelských křeslech na magistrátu přitom chce zasedat 1 849 lidí. Jejich jména tak zabrala osm stran papíru o velikosti A2.

Volební listiny se sotva vejdou do obálek (zdroj: ČT24)

Kvůli obzvlášť velkým volebním listinám pro Prahu zasedala Státní volební komise. Musela rozhodnout, jak budou vypadat. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který komisi předsedá, uvedl, že připadaly v úvahu dvě varianty. „Nakonec jsme se shodli na technicky, organizačně i právně schůdnější variantě. Lístek tak splní zákonné náležitosti a nikdo z těch, kdo budou v Praze vybírat zastupitele do zastupitelstva hlavního města, nebude krácen na svém volebním právu,“ řekl Chovanec.

Osm stran volební listiny bude podle mluvčího ministerstva vnitra Vladimíra Řepky k sobě přilepeno. Listiny vyrobí tiskárna Moraviapress, která se už léta stará o tisk oficiálních volebních materiálů. Voliči najdou hlasovací lístky ve svých schránkách nejpozději v úterý 7. října, tedy tři dny před zahájením letošních komunálních voleb.

Vydáno pod