Po stopě případu Edbusy. Policie už získala všechny peníze z Oberbank

Praha - Policie už získala od rakouské Oberbank všechny peníze, které zmizely ze zablokovaného účtu vytunelované společnosti Edbusy. Týden po zásahu těžkooděnců v bance to České televizi řekl soudce Krajského soudu v Brně. Ten akci nařídil proto, že banka zmizelých 100 milionů korun určených na odškodnění klientů odmítla dobrovolně nahradit ze svých zdrojů. Reportéři ČT navíc zjistili, že peněz se zmocnili lidé napojení na odsouzené spolumajitele firmy Edbusy. Případu se věnuje Jiří Hynek a Dalibor Bártek z týmu Reportérů ČT.

Události: Policie získala od Oberbank všechny peníze (zdroj: ČT24)

PROLOG: Podvod jménem Edbusy

Dvojice podnikatelů z Brněnska – Martin Žouželka a Lukáš Přibyl – mezi lety 2007 a 2009 lákala veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy, neboli Obchodní systém vzdělávání. Lidem z České republiky, ale i Maďarska, Slovenska a Polska nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek. Jediné, co klienti museli udělat, bylo zaplatit 3 500 korun za členství v klubu a dalších 9 500 jako vratnou zálohu.

Počty zájemců o zázračně úvěry rychle narůstaly, zprostředkovaných půjček ani investovaných peněz se ale nikdo z nich nedočkal. Když se věc dostala do rukou policie, bylo už poškozených dvanáct a půl tisíce a škoda za 550 milionů korun. V dubnu 2010 kvůli tomu poslal soud dvojici majitelů firmy do vězení. Společnost Edbusy měla po celou dobu jeden ze svých účtů právě u Oberbanky.

PŘÍBĚH PRVNÍ: Zátah v sejfu

Soud okradeným klientům Edbusy přiznal právo získat zpět alespoň část peněz, které se podařilo na účtu Oberbank zachytit. Finanční dům, ale požadovaných téměř sto milionů korun do těchto dní odmítal přeposlat justici na její depozitní učet. Do její brněnské a pražské pobočky proto před deseti dny (12. září) nakráčela policie a zabavila třicet milionů.

Banka prohlásila, že policisté neprovádějí zajištění hotovosti z účtu sporné společnosti, ale odebírají peníze třetích stran – a postup brněnského krajského soudu i policie označila za nezákonný: „Úkony, k nimž výše uvedené složky justice a Policie ČR v těchto dnech přistoupily, pokládáme za zcela bezprecedentní porušení práva.“ Mluvčí soudu Lenka Smutná tehdy kontrolovala, že příkaz k odnětí věci byl vydán v souladu se zákonem, a totéž tvrdí i dozorující státní zástupce Michal Galát.

Nyní brněnský soud oznamuje, že bezmála stomilionovou částku zkompletoval. Podle informací reportérů ČT Dalibora Bártka a Jiřího Hynka zbylých šedesát milionů policisté Oberbance odebrali už bez účasti televizních kamer minulou středu (17. září). Vedení Oberbanky zásah odmítlo blíže komentovat.

V dohledné době se tak podvedení klienti dočkají alespoň částečné náhrady škod. Když se při dřívějším policejním vyšetřování podařilo obstavit 220 milionů korun, svitla okradeným lidem už jednou naděje, že alespoň část svých peněz dostanou zpátky. Ani tři roky po soudním verdiktu ale nikdo z nich neviděl ani korunu. Oberbank přitom sice téměř stomilionovou částku vyplatila – jenže nikoliv poškozeným lidem, ale podvodníkům, kteří zinscenovali arbitráž.

Oberbank
Zdroj: ČT24

PŘÍBĚH DRUHÝ: Brněnská stopa

Je to už více než dva roky, kdy se na mřížích vazební cely olomoucké věznice oběsil obávaný brněnský podnikatel Petr Pavel Bezděkovský. Stalo se tak nedlouho poté, co jej kriminalisté zatkli a obvinili ze zosnování vraždy bývalého brněnského policisty Michala Tofla. A byl to právě Bezděkovský, kdo přišel na způsob, jak se zmocnit desítek milionů na účtech bortící se firmy Edbusy.  

S pomocí Viktora Sedláčka, svého muže ve firmě Edbusy, vytvořil fiktivní pohledávku, podle které úvěrová společnost dlužila Bezděkovského firmě Fircroft Investments více než 3,5 milionu eur. S pomocí falešné pohledávky Bezděkovský v létě 2009 zinscenoval mezinárodní arbitráž. V té době již spadla Edbusy do likvidace a vládu nad firmou převzal likvidátor Dušan Chaloupka.

„Likvidátorem se stal proto, že mu to umožnil Bezděkovský. Dokázal ovlivnit valnou hromadu, protože majitelé společnosti byli v té době vazebně stíháni, takže společnost řídily jejich přítelkyně,“ tvrdí Bezděkovského bývalý obchodní partner Ondřej Stejskal.

Chaloupkovým poradcem u berlínské arbitráže byl advokát Zbyněk Balík, rovněž s vazbami na Bezděkovského. A podle Reportérů ČT nebyl nestranný ani samotný rozhodce. Německý advokát Gordon Kerr, který spor o zhruba 90 milionů korun mezi Edbusy a společností Fircroft rozhřešoval, měl totiž rovněž patřit do skupiny kolem brněnského podnikatele. Smyšlený nárok Fircroftu uznal a uložil Edbusy povinnost zaplatit v přepočtu více než 90 milionů korun. Zástupce Edbusy Chaloupka s verdiktem na místě souhlasil. Advokát Balík ovšem popírá, že by to byla likvidátorova strategie.

PŘÍBĚH TŘETÍ: Značka – „Mladá Boleslav“

Jakmile arbitr rozhodl ve prospěch Fircroftu, Bezděkovský se obrátil na exekutora, aby peníze od Edbusy vymohl. Desítky milionů ležely na účtu v Oberbance a ta je v květnu 2011 skutečně odeslala. Pokyn k uvolnění 93 milionů korun schválil vedoucí bankovní pobočky v Mladé Boleslavi Josef Janeček; rozhodl tak v rozporu se svým oprávněním, bez vědomí nadřízených a pouhý den po výzvě exekutora.

Ani on na dotazy České televize nechtěl reagovat: „Nemám, co bych vám k tomu řekl. Nezlobte se, nebudu mluvit.“ Fakt, že peníze poslal zločincům a banku připravil o 93 milionů, přitom Janečka dostal do potíží. Nejenže musel z banky odejít, ale navíc mu hrozí trestní stíhání. Policie už přes dva roky prověřuje, zda sumu odeslal ve prospěch Bezděkovského záměrně, či pouze omylem.

Brněnský soud ovšem případ jednotlivce nemusí zajímat – cílí na banku jako celek. „Bez souhlasu předsedy Krajského soudu v Brně uvolnila zajištěné finanční prostředky na exekuci ve prospěch soukromého subjektu. Provedla neautorizovanou platbu,“ konstatuje předseda brněnského krajského soudu Miroslav Novák. Soud proto opakovaně vyzval Oberbanku, aby z vlastních zdrojů nahradila sumu, kterou odeslala exekutorovi.

„Banka nese odpovědnost za zajištěné finanční prostředky, které jsou výnosem z trestné činnosti, nelze rozlišovat, zda se jedná o finanční prostředky jenom banky, nebo finanční prostředky třetích osob,“ podotýká soudce. Vedení Oberbanky to od loňského podzimu opakovaně odmítalo udělat. Právě proto v minulých dnech do poboček vnikla policie a peníze – proti vůli banky – jednoduše zabavila.

Poškození klienti Edbusy se domáhají svých vkladů
Zdroj: ČT24/ČT Brno

PŘÍBĚH ČTVRTÝ: Zpátky v Brně

Podvodně odčerpané miliony z účtů Edbusy nepřinesly štěstí ani Bezděkovskému a spol. Skupina se kvůli jejich dělení rozhádala ještě předtím, než se peněz zmocnila. Bezděkovský pak nechal v červnu 2010 chladnokrevně zastřelit svého známého – expolicistu Michala Tofla. Když jej kvůli tomu o dva roky později zatkla policie, oběsil se v olomoucké vazební věznici.

Sebevraždu z dodnes nevyjasněných důvodů spáchal i soudce Krajského soudu v Brně Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy rozhodoval. Žalobci tuto smrt nechtějí komentovat.

Klidný život nemají ani zbývající členové Bezděkovského skupiny, kteří se podíleli na vyvedení peněz z účtů Edbusy; s výjimkou advokáta Babíka všem hrozí vězení. „V současné době jsou za tzv. vyvedení stíhány čtyři osoby a byla na ně podána obžaloba u Městského soudu v Brně pro trestný čin podílnictví se sazbou dva až osm let,“ informuje soudce Galát.

Vydáno pod