Soud začal řešít případ matky, která prý málem utýrala půlroční dceru

Praha – Městský soud v Praze otevřel případ matky, která měla své půlroční dceři způsobit krvácení do mozku. U soudu se zpovídá z těžkého ublížení na zdraví a týrání. Podle obžaloby žena svou dceru týrala od narození, hrozí jí až 12 let vězení. Matka dnes ale u soudu vinu odmítla.

Obžaloba tvrdí, že čtyřiatřicetiletá žena týrala svou mladší dceru už od jejího narození. Žila s ní sama, od manžela se odstěhovala. Když dítě plakalo, mlátila jej prý otevřenou dlaní do hlavy a obličeje. Letos mezi 7. a 9. dubnem jí pak v bytě v pražských Stodůlkách údajně způsobila krvácení do mozku, po kterém holčičce odumřela část mozkové tkáně.   

Dítě nezemřelo jen díky odborné péči lékařů, které přivolal jeho otec poté, co mu matka nehybnou a nereagující dceru předala. Podle odborníků dělila dívku od smrti jen hodina.  

U soudu dnes v neprospěch matky svědčila její 12letá dcera, které žena v minulosti rozlámala pánev. Tehdy byla matka odsouzena k podmíněnému trestu a ve zkušební době se osvědčila.  

Rodina byla dříve pod dohledem sociálních pracovníků (zdroj: ČT24)

„Nikdy jsem jí fyzicky neublížila. Silně vřískala a mě napadlo jen odnést ji do postýlky a zavřít se na záchodě, abych to neslyšela. Další den se mi vysmekla, když jsem ji držela, a spadla mi na podlahu. Asi hlavou. Měla jen modřinku pod okem, byla klidná,“ popsala poslední dny se svou dcerou matka, která měla v osudný večer na návštěvě svého nového přítele. 

Jenomže podle soudních znalců by dcera po samotném pádu neměla tak závažné zranění. „Dítě pravděpodobně hodně plakalo, paní obžalovaná psychicky neunesla danou situaci a dítě fyzicky napadla, a to několika údery do obličeje a hlavičky dítěte,“ uvedla státní zástupkyně Radka Miclíková.  

Otec dívky dnešní výpověď u soudu proplakal. „Odešla ode mě proto, abychom jí prý nemluvili do výchovy. Už u první dcery špatně reagovala na dětský pláč. V noci třásla postýlkou a dceru fackovala,“ popsal.

Žena už dříve úmyslně zranila svou starší dceru

Žena, která se narodila na Ukrajině, původně udržovala vztah s manželovým otcem, který jí pronajímal byt. Do manžela se prý zamilovala, když ho společně s jeho otcem byla navštívit ve vězení. Uzavřeli sňatek a o rok později měli dceru, za jejíž úmyslné zranění soudy ženě v roce 2004 uložily půlroční podmíněný trest, ambulantní psychiatrické léčení a povinnost absolvovat sociální program péče o dítě. Manželé se poté rozvedli, následně se ale zase znovu vzali a počali další dceru. 

Svědci dnes uváděli, že žena, jež se hlásí k jehovistům, rozhodně není mateřský typ. Místo se svými dětmi se prý mazlila s hadem, kterého chovala. Starší dceři údajně říkala „střevo“ nebo „červe“ a nechala ji umístit do internátní školy. Dívka při výslechu nahraném na policii zmínila mimo jiné to, že matka často pila alkohol, mlátila jí hlavou o zeď nebo ji bila koženým řemenem. Dosvědčila také, že žena fackovala její mladší sestru.

Rodina sice byla pod dohledem sociálních pracovníků, podle státní zástupkyně však matka s dcerou řádně chodila k lékaři a pravidelné kontroly nenasvědčovaly tomu, že dojde ke spáchanému trestnému činu. Jak často musejí sociální pracovníci rodinu kontrolovat, vždy stanoví soud. Pro mapování situace v rodině je důležitá i spolupráce se školou a lékařem dítěte. Právě ti totiž často na týrání upozorní.