Řekne Brno „ANO“? Nejvyšší potenciál má Babišovo hnutí, v závěsu ČSSD

Brno – Necelý měsíc před volbami by nejvyšší šance na úspěch v klání o brněnskou radnici mělo hnutí ANO. Podle průzkumu volebního potenciálu, který pro Českou televizi vypracovala agentura Median, její volbu zvažuje až 28,5 % voličů, jen o procento méně voličů potom přemýšlí nad hlasem pro ČSSD. S velkým odstupem se na třetím místě nachází občanská demokracie.

Volební potenciál ukazuje, kolik procent hlasů by strana mohla hypoteticky získat, pokud by se k ní přiklonili všichni lidé, kteří její volbu reálně zvažují – a zároveň nevylučují účast u voleb. Součet volebních potenciálů stran je tedy vyšší než sto procent.

V případě Brna, na které zacílil aktuální průzkum agentury Median, je v těchto dnech favoritem zdejších komunálních voleb hnutí ANO, které by mohlo podpořit až 28,5 % voličů, druhá sociální demokracie na něj ztrácí jeden procentní bod. Hlasy pro občanskou demokracii nevylučuje 16,5 % lidí, lidovci mohou uspět u 16 % voličů, pátá v pořadí figuruje TOP 09 s 15,5 % zvažované podpory. V druhé pětici zvažovaných stran stojí zelení (12,5 %), komunisté (10 %), dále Žít Brno s podporou Pirátů (9 %) a Svobodní (5,5 %). Peloton prvních deseti stran uzavírají Moravané pro Brno (4,5 %).

Volební lídři prvních osmi stran – a zároveň uchazeči o funkci brněnského primátora, již v současnosti zastává sociální demokrat Roman Onderka – obdrželi i pozvánky do brněnské debaty Václava Moravce, kterou ČT24 odvysílá ve středu večer ve 20:00 hod. Další čtyři zájemci o primátorský post se spolu utkají v sobotním vysílání Politického spektra.

Lídři pozvaní do Moravcovy brněnské debaty:

  • ANO: Petr Vokřál
  • ČSSD: Roman Onderka
  • ODS: František Vižďa
  • KDU-ČSL: Klára Liptáková
  • TOP 09: Jaroslav Kacer
  • Strana zelených: Jana Drápalová
  • KSČM: Helena Sýkorová
  • Žít Brno s podporou Pirátů: Matěj Hollan


Lídři pozvaní do Politického spektra:

  • Svobodní: Jakub Ježek
  • Moravané pro Brno: Ondřej Hýsek
  • Starostové a nezávislí: Irena Matonohová
  • DSSS - Za zachování nádraží v centru: Eduard Mensa
  • Úsvit: Leoš Prokeš
Katedrála na Petrově
Zdroj: ČT Brno/Bořivoj Hájek

Jak budou v Brně volit? Panašování příliš neláká

Svou volební účastí si jsou jisty dvě pětiny respondentů, dalších zhruba 30 procent účast nevylučuje a váhá. Ochota zúčastnit se hlasování je tak vyšší než v Ostravě (více zde). Z těchto brněnských voličů si je navíc jen každý třetí jistý svým stranickým výběrem a celá polovina se ještě nerozhodla. „Může také docházet k přesunům podpory mezi podobnými typy stran,“ uvádějí autoři průzkumu.

Víc než polovina voličů (60 %) deklaruje, že ve své volbě budou konzervativní a hlasovat chtějí pro jednu stranu nebo hnutí. Tzv. panašování příliš neláká - třináct procent Brňanů chce k hlasu pro stranu doplnit i křížky napříč jinými kandidátkami a čtrnáct procent se nechce stranickou volbou vůbec vázat; hodlá vybírat pouze jména napříč stranami.

Průzkumu se zúčastnilo 1 220 respondentů. Do výpočtu volebního potenciálu stran vstoupilo 878 lidí, kteří odpovídali mezi 11. a 18. zářím. Statistická chyba zisku volebního potenciálu uvedených stran se pohybuje v rozmezí od plus minus jednoho procenta (u strany s nejnižším potenciálem) do plus minus tří procent (u strany s potenciálem nejvyšším).