Zeman: Státní zastupitelství potřebují radikální změny

Praha – Nejvyšší žalobce Pavel Zeman si i přes nesouhlas ministerstva vnitra stojí za svojí verzí návrhu zákona o státním zastupitelství. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Podle něj jsou potřeba radikální změny, jako je zrušení vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci a jejich nahrazením specializovaným protikorupčním útvarem při Nejvyšším státním zastupitelství. Pokud teď k takto radikálním zněnám nemůže dojít, bylo by lepší, aby se neměnilo vůbec nic.

„Pokud máme dělat nějaké kosmetické úpravy, potom je to asi zbytečné. Já si skutečně za tím návrhem stojím, celé soustavě státního zastupitelství by prospělo zrušit vrchní státní zastupitelství,“ prohlásil Zeman.

Zákon o státním zastupitelství začala připravovat už vláda Petra Nečase. Resort Heleny Válko nyní při jeho přípravě vychází z verze, která byla ve sněmovně už v květnu 2013, po pádu vlády ale byla stažena. Po řadě připomínek se v zákoně nově rozšířila kompetence speciálního protikorupčního útvaru na nejzávažnější hospodářské a majetkové činy, nikoliv jen na korupci. S tímto krokem souvisí i stále diskutovaný záměr, zda zrušit Vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Jejich agendu by v takovém případě převzaly nejvyšší a krajská státní zastupitelství i nový specializovaný útvar.

Náměstek ministryně Heleny Válkové Robert Pelikán už dříve řekl, že ministerstvo zvažuje dvě varianty: ponechat obě stávající vrchní státní zastupitelství, kterým by se upravily pravomoci v ostatních oblastech, než je vyšetřování korupce. Druhou možností je vytvořit specializovaná státní zastupitelství na úrovni krajských státních zastupitelství. Tuto variantu přitom náměstek označil za logičtější. 

Plán vytvořit protikorupční specializovaný útvar na úrovni krajů ale podle Zemana nedává smysl. „To, co dělají dobře, to jim vezmeme, dáme to o stupeň níž a necháme je vykonávat jen dohledovou činnost. Tam nevidím žádnou přidanou hodnotu. Teď máme složitý systém a tímto by byl ještě složitější,“ řekl Zeman. 

Válková argumentuje tím, že zrušení vrchních zastupitelství by „rozhoupalo“ celou soustavu žalobců, která nyní „jakžtakž“ funguje. 

Shodu by ale Zeman mohl s Válkovou nalézt v návrzích na úpravu kárných řízení. Zeman řekl, že ministryni v dopise navrhl mimo jiné rozšíření rejstříku kárných trestů či možnost řešit provinění i dohodou mimo kárný senát. „Myslím, že s ministryní jdeme stejným směrem,“ dodal Zeman.

Ministerstvo spravedlnosti má zákon o státním zastupitelství předložit Sobotkově vládě do konce letošního roku. Vstoupit v platnost by pak mohl k 1. lednu 2016. Ministryně spravedlnosti Helena Válková měla původně předložit návrh zákona už během léta, nakonec ale požádala premiéra o prodloužení termínu do konce roku.