Sněmovna podpořila omezení sladkostí na školách i jednotné zkoušky na učilištích

Praha – Sněmovna téměř jednomyslně podpořila v prvním kole vládní novelu školského zákona, hlasovala pro to dnes také opozice. Cílem normy je mimo jiné individualizovat vzdělávání dětí se speciálními potřebami. Předloha má také zavést jednotné závěrečné zkoušky na učilištích a registr učitelů, k jehož cílům patří příprava kvalifikovaných pedagogů pro chybějící obory. Poslanci také přijetím novely zákona o vojácích z povolání mění systém odměňování příslušníků ozbrojených sil.

Před dalším schvalováním normu projednají sněmovní výbory školský a sociální. Novela má rovněž zpřístupnit přípravné třídy základních škol dětem bez sociálního znevýhodnění. Otevřít by je mohly také církevní školy. Předloha má na popud ministerstva zemědělství rozšířit možnost vytvoření mateřských škol na všechna ministerstva a organizace přímo řízené státem. Nyní tuto možnost mají pouze ministerstva školství, práce, obrany a vnitra, podotkl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

  • „Nový systém je výrazně proinkluzivní. Český školský systém doposud nevycházel dostatečně vstříc nejen žákům se speciálními potřebami, ale ani dětem výjimečně nadaným,“ uvedl Chládek.

Norma dále umožní zakázat školám ve svých prostorách prodej „potravin, které jsou v rozporu s výživovými požadavky“, doplnil ministr. 

Novela by také měla nově upravit postavení ředitelů škol. S těmi jsou od roku 2012 uzavírány smlouvy na dobu určitou na šest let, což odpovídá délce funkčního období. Po jejich uplynutí tak nemají nárok na nabídku jiného pracovního uplatnění na škole. Nově by měli mít pracovní poměr na dobu neurčitou, což by jim zajistilo možnost dál působit na škole i po skončení šestiletého ředitelského období.

Poslanci konečně vojákům dávají nové profesní podmínky

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) znovu zdůraznil, že armáda i vojáci netrpělivě čekají na uvedení normy do praxe. Předloha propojí zastávané funkce s hodností a služebním platem, jak to funguje podle vyjádření zástupců ministerstva obrany v řadě zemí Severoatlantické aliance. Zavádí podle autorů přehlednější a předvídatelnější kariérní růst a zvýší atraktivitu vojenského povolání.

Poslanci schválili novelu zákona o vojácích z povolání (zdroj: ČT24)

Norma má potlačit subjektivní vlivy při stanovování platů vojáků. V současnosti dává systém odměňování velkou volnost nadřízeným. Poslanci přijali normu s doporučeními výboru pro obranu. Proti původní předloze přináší řadu úprav. Směřují mimo jiné k tomu, aby byla srozumitelná i laikům.

Předloha, kterou podávala už vláda Petra Nečase (ODS) a posléze úřednický kabinet Jiřího Rusnoka, má podle představ ministerstva obrany přispět k udržení kvalitních vojáků v ozbrojených silách a současně být dostatečně motivační pro získávání nových rekrutů.

Vydáno pod