Ředitel ÚSTR odvolal šéfa digitalizace, podle Žáčka jde o útok na podstatu ústavu

Praha - Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Zdeněk Hazdra odvolal ředitele odboru informatiky a digitalizace Petera Rendeka. Jeho odvolání souvisí mimo jiné se závěry komise, která prověřovala zprávu o chybách v digitalizovaných materiálech Archivu bezpečnostních složek (ABS). Podle Hazdry by ale Rendek neměl být označován jako viník. Zakladatel ústavu a jeho bývalý šéf Pavel Žáček považuje Rendekovo odvolání za dokončení personální čistky a pokračování útoku na samu podstatu ÚSTR.

Podle Žáčka může odvolání klíčového pracovníka ohrozit systém práce v oblasti digitalizace, včetně naplňování zákona o třetím odboji, a zároveň se podle něj úřad vtahuje do předvolebního boje. Rendek je nejdéle fungujícím členem vedení ústavu a zároveň předákem jedné z odborových organizací v ÚSTR.  

Letos na jaře byly při namátkových kontrolách zjištěny chyby ve více než polovině aktuálně kontrolovaných digitálních reprodukcích. Chybějí např. části svazků, kopie jsou špatně čitelné a chybí také naskenované fotografie. Tyto závěry pak ještě jednou prověřovala pětičlenná komise. Podle Hazdry jsou její zjištění závažná.  

Podle této komise prý nálezy mimo jiné svědčí o závažných rozdílech mezi originální archiválií a její digitální kopií. Rozdíly mohou být zdrojem zavádějících interpretací, píše. Zatím se neví, zda a jak dokumenty opravovat. Jde o více než 30 milionů digitalizovaných stránek a kontrola by trvala několik let.

„S jejími doporučeními se ztotožňuji, ale nechtěl bych odvolání přímo s důsledkem kontrol v digitalizaci spojovat. Pan Rendek je slušný člověk, mnoho pro ústav udělal,“ komentoval své rozhodnutí šéf ústavu. Post šéfa informatiky zatím Hazdra obsazovat nebude, Rendekovu agendu prozatím převezme náměstek pro ekonomiku a informatiku Jakub Stránský.   

Hazdra hodlá zřídit post takzvaného zmocněnce, kterým by se měl stát analytik Václav Tollar. Měl by mít na starosti dozor nad nápravou chyb v digitalizaci - podřízen bude přímo řediteli. Tollar má společně s Archivem bezpečnostních složek zavádět opatření, která doporučují závěry komise. To znamená nově vymezit vztah ústavu a archivu v rámci digitalizace, zavést moderní digitalizační standardy a také systém průběžných kontrol.