Několik Klokánků pro ohrožené děti je před zavřením

Praha – Šest zařízení pro ohrožené děti Klokánek s kapacitou 263 míst pro děti a s 212 zaměstnanci zřejmě ke konci roku bude muset být uzavřeno. Stojí za tím novela zákona o sociálně právní ochraně platná od ledna 2013, podle které v jednom domově pro okamžitou pomoc dětem v tísni může být maximálně 28 chlapců a děvčat. Tato zařízení mají ale větší kapacitu a trápí je nedostatek státních příspěvků na děti.

Možné uzavření se týká Klokánků v Brně, Dolním Benešově, Hostivici, Janovicích nad Úhlavou, Praze 4 a 10. Ministerstvo práce a sociálních věcí jim zatím udělilo výjimku ke snížení počtu dětí do konce letošního roku. Klokánky se zaměřují na okamžitou pomoc ohroženým dětem, provozuje je Fond ohrožených dětí (FOD).

Provozovatelům vadí, že se do maximální povolené kapacity započítávají i děti, které jsou na dlouhodobých propustkách třeba u rodičů nebo pěstounů, ačkoliv na tyto děti údajně nedostávají příspěvek. Navíc prý nedostávají příspěvky na děti, které přijmou na jejich místo, když v zařízení nejsou.

„Na děti na dlouhodobých propustkách nedostáváme státní příspěvek s odůvodněním, že u nás nejsou. Na jejich místa ale nemůžeme přijmout jiné děti s odůvodněním, že u nás jsou. A ministerstvo na přespočetné děti, byť na uvolněných lůžkách, nedává ani žádný příspěvek,“ upozorňuje na absurdní nastavení současného systému předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková.

Státní příspěvek na péči činí na dítě měsíčně 22 800 korun. Částka se snižuje za dny, kdy je dítě mimo zařízení. Klokánky podle ředitelky fondu Marie Vodičkové trápí nedostatek peněz. Například Klokánek v pražských Štěrboholech má kapacitu 48 dětí, z toho 19 jich je na propustce. Od příštího roku by podle provozovatele mělo být fyzicky jen devět dětí, na které bude zařízení pobírat státní příspěvek. „Je naprosto absurdní, abychom provozovali tak velkou a perfektně vybavenou budovu,“ podotkla Vodičková.

Vodičková: Volná místa nesmíme obsadit, ale příspěvek nedostaneme (zdroj: ČT24)

Podle ní by stačilo, aby ministerstvo prodloužilo výjimku. Resort ale dříve uvedl, že další nebude povolena. Pokud budou Klokánky uzavřeny, děti se podle Vodičkové přesunou do ústavů a dětských domovů.

  • Nový občanský zákoník, který platí od letoška, omezuje dobu pobytu v Klokánku či podobném domově pro okamžitou pomoc na půl roku. Za tu dobu by se měla situace vyřešit a dítě by se mělo buď vrátit domů, nebo se dostat do náhradní rodiny. Zařízení Klokánek je v Česku 31, mají kapacitu 560 míst.