Topolánek razantně odmítl Klausovo hodnocení kauzy Morava

Praha - Premiér Mirek Topolánek se ostře distancoval od slov prezidenta Václava Klause, který nazval aféru poslanců Jana Moravy a Vlastimila Tlustého důkazem vyprázdnění politiky. "Není pravda, že dnešní politice chybí témata a ideje, to charakterizovalo dobu opoziční smlouvy," uvedl Topolánek v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny.

Klaus s Topolánkem rozhodně nesouhlasí. "Musel jsem významně pozvednout obočí, tehdy se nic takového nemohlo stát, řekl dnes prezident.  

Opoziční smlouva byla v roce 1998 dílem tehdejších předsedů ODS a ČSSD Václava Klause a Miloše Zemana a umožnila existenci jednobarevné menšinové vlády ČSSD. „Tehdy přeci došlo k nekontrolovatelnému propojení politiky, velkého byznysu a organizovaného zločinu,“ prohlásil Topolánek o důsledcích opoziční smlouvy.

„Policie a služby to možná chtěly - alespoň jejich část - řešit, ale byly umlčeny či zastrašeny. A ten stav trvá dodnes. Tehdy se začaly zneužívat, tvořit nebo ničit materiály pro ekonomické a politické účely. Nechci se moc bavit o Vlastimilu Tlustém. Ale on je naprosto typický produkt té doby, ukázka všech negativ opoziční smlouvy,“ myslí si dále Topolánek.

Premiér rovněž uvedl, že si dovede představit vládnutí bez důvěry do předčasných voleb na podzim 2009, ale nepřeje si to. Potřebuje teď podle svých slov udržet ve sněmovně koaliční jednotu.

Rád by totiž prosadil určité věci, například radarovou základnu. „Do prvního čtení bychom ji chtěli dát na říjnové schůzi a bude třeba, aby prošla prvním čtením. Konečné hlasování by mohlo být v prosinci,“ uvedl Topolánek.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24