Krajanů žijí v zahraničí dva miliony, stále častěji v exotických zemích

Praha - Za hranicemi původní vlasti žijí odhadem dva miliony lidí s českými kořeny. Komunita na Ukrajině se řadí k největším. Kromě ní ale mnoho Čechů našlo svůj domov na Slovensku, v Německu, Rakousku, Francii, Chorvatsku, Velké Británii, v Austrálii nebo za Atlantikem - v Kanadě a Spojených státech.

Na konci 19. století na Ukrajinu odešlo asi 16 tisíc lidí. Zlákala je volná zemědělská půda a taky fakt, že po jistou dobu neplatili daně. Dostali i náboženskou svobodu a záruku, že jejich děti se budou učit v rodném jazyce. V následujícím století se ale podmínky postupně zhoršovaly - řady rodin se přímo dotkla třeba havárie jaderné elektrárny v Černobylu.

Mnoho Čechů také našlo svůj nový domov za oceánem. Mezi nejznámější jména patří například bývalá ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo poslední člověk na Měsíci Eugene Cernan. Ve Spojených státech dodnes funguje tělovýchovná organizace Sokol.

Velká česká komunita žije například ve třítisícovém texaském městečku West, o kterém se loni mluvilo hlavně kvůli tragickému výbuchu továrny. Tankuje se tady u Zatopek Oil, koláče se kupují v obchodě Czech Stop. „Když sem Češi přijeli, byli to hrdí lidé, vše, co chtěli, bylo koupit si co nejvíc půdy,“ poznamenal honorární generální konzul ČR Raymond Snokhous. Silná česká komunita je taky v Chicagu, o kterém se s nadsázkou mluví jako o třetím nejlidnatějším českém městě, hned po Praze a Vídni.

Česká stopa se vine taky jihoamerickým kontinentem. Spousta tamních mladých touží v tuzemsku studovat a chtějí umět jazyk, ačkoli není zrovna jednoduchý. „Ty předpoklady jsou hlavně dané tím obrovským zájmem o Českou republiku. A o český jazyk, což jim vlastně ulehčuje zvládnout obtíže české gramatiky. Jedná se hlavně o lidi, kteří jsou velice motivovaní se česky naučit,“ říká lektorka češtiny a novinářka Markéta Pilátová.

Události: Krajanů žije v zahraničí přes dva miliony (zdroj: ČT24)

K tradičním zemím, kam Češi směřují za novým životem, se v posledních letech přidávají i nové - Saúdská Arábie, Bahrajn, Belgie nebo Nizozemsko. V zahraničí žije přes dva miliony Čechů, v krajanských spolcích se sdružuje pouze část z nich.