Česko pomůže Kurdům municí i výcvikem policistů a pyrotechniků

Praha – Výcvik 31 pilotů transportních vrtulníků iráckého letectva ve výcvikovém středisku v Pardubicích potvrdila smlouva, kterou dnes oba státy podepsaly. Jde o jeden z příspěvků Česka k boji proti hnutí Islámský stát, které ovládá část iráckého území. Současně jde o hlavní část pomoci dojednané s Bagdádem. Další česká podpora bude směřovat do iráckého Kurdistánu – nejprve tam Česko pošle munici, potom i specialisty, kteří na místě pomohou s výcvikem policistů či pyrotechniků.

Piloti se budou rok učit létat s transportními vrtulníky

Iráčtí piloti budou pilovat své dovednosti v pardubickém Centru leteckého výcviku, školení zajistí státní podnik LOM Praha, jehož zakladatelem je ministerstvo obrany. „Máme s výcvikem pilotů dopravních vrtulníků dlouholeté zkušenosti. Tuto naši schopnost využívá nejen Armáda ČR, ale nabízíme ji úspěšně i zahraničním partnerům,“ uvedl ředitel LOM Praha Roman Planička.

Planička upřesnil, že se v Pardubicích budou cvičit budoucí piloti transportních vrtulníků Mil Mi-17. Je určen pro úplné začátečníky. „Program je postaven na dvanáctiměsíční bázi, během které se piloti budou učit veškerou teorii. Postupně budou přecházet z lehkého vrtulníku na vrtulník typu Mi-2 a následně Mi-17. Celkem nalétají více než 120 letových hodin,“ popsal ředitel LOM. V Iráku podle něj létá 118 strojů Mi-17 a jeho vývojové verze Mi-171E. „Obzvlášť v dnešní situaci je potřeba pilotů transportních vrtulníků naléhavá,“ podotkl Roman Planička. Náklady na výcvik podle něj činí stovky milionů korun.

Pomoc Kurdistánu: munice i výcvik policistů

Tvrdé boje vede Islámský stát s Kurdy. Právě k nim zamíří další část české pomoci. V první řadě jde o munici, jejíž první část odveze kanadský transportní letoun do Iráku již ve čtvrtek. Celkem půjde o 10 milionů nábojů pro útočné pušky Kalašnikov, 8 milionů nábojů do kulometů, 5 000 nábojů pro pancéřové pěsti a stejné množství ručních granátů. Hodnota munice činí 41 milionů korun. Ministr obrany Martin Stropnický upozornil, že „tato poměrně složitá logistická operace je realizována v maximálním tempu, protože chceme aktivně přispět v co nejkratším čase“.

Ministr vnitra Milan Chovanec zdůraznil, že Česko do Kurdistánu později pošle také své specialisty. „Nemáme zdroje na to, abychom tam poskytovali materiální pomoc, ale jsme schopni poskytnout specialisty v oblasti výcviku jejich specialistů v pyrotechnické oblasti. A požadovali naše policisty, kteří mají zkušenosti s taktikou ve velkých městech. Tyto specialisty budeme schopni poskytnout,“ uvedl ministr v Interview ČT24. Konkrétní počet a přesnou specializaci podle něj určí další jednání. Pomoc Kurdům bude platit český stát, podle Chovance bude stát jednotky milionů korun. „Bude to omezeno nějakým mandátem, odhaduji to na půl roku,“ dodal. Odletět by podle Chovance mělo kolem dvaceti českých odborníků. 

Kurdské území je podle ministra v kritické situaci. Z prostoru okupovaného Islámským státem se na ně uchýlilo přes milion uprchlíků. Z toho vyplývá potřeba vycvičit policisty, kteří by mohli zvládat případné nepokoje. Výcvik pyrotechniků je potom podle Milana Chovance potřeba proto, že islamisté v případě, že musí ustoupit, za sebou nechávají zaminovaná území.

Ministr vnitra dále řekl, že česká zbrojní pomoc a podpora Kurdům v boji proti Islámskému státu je spojená s vyšší pozorností českých tajných služeb: „Bezesporu české tajné služby, včetně tajné služby pod ministerstvem vnitra, sledují veškerá bezpečnostní rizika spojená, jak s ukrajinskou krizí, tak i s těmito konflikty ve světě. Primárně hájíme a chráníme zájmy České republiky a našich občanů. Takže ta zvýšená pozornost tam samozřejmě je.“