Bělobrádek žádal od Babiše 700 milionů, zatím dostane jen 100

Praha – Věda nezíská dalších 700 milionů korun, o které žádal šéfa státní kasy vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Ministr financí Andrej Babiš (ANO) mu slíbil pouze 100 milionů na centralizaci financování vědy. Zbylé peníze podmínil auditem - 600 milionů, které požadoval Bělobrádek, dá Babiš do vládní rezervy, z níž je může později uvolňovat. Věda by je ale mohla získat příští rok.

Předsedové koaličních stran se dnes dohodli, že sumu 600 milionů dá zatím stát do rozpočtové rezervy. Uvolnění dalších peněz z rezervy bude záviset na výsledcích analýzy udržitelnosti vědecké infrastruktury, kterou má Bělobrádkův úřad do konce roku zpracovat. „Do konce roku by měla být připravena analýza, která se bude týkat udržitelnosti vědecké infrastruktury v ČR, včetně udržitelnosti nových kapacit, které byly vybudovány za evropské peníze,“ upřesnil premiér Bohuslav Sobotka.

Andrej Babiš:

„Problémem jsou minulá vědecká centra, kde já trvám na tom, aby se udělal audit a znala se udržitelnost (…) Tato centra si nevydělají ani na provoz. Jejich udržitelnost má stát dalších 24 miliard v příštích pěti letech.“

Podle Sobotky se vláda do konce prvního čtvrtletí 2015 k tématu vrátí a pokud analýza prokáže, že je potřeba více peněz, bude připravená další prostředky uvolnit. Už dříve ministr financí Andrej Babiš (ANO) slíbil, že na vědu a výzkum příští rok přidá 900 milionů. Nynější rozpočet na tento resort činí zhruba 26,5 miliardy korun.

Pavel Bělobrádek zároveň dostal úkol: Musí připravit vznik úřadu a pravomocí, aby mohla být věda řízena centrálně. „My plánujeme k 1. 1. 2016 nový zákon, dojde i k posílení tohoto oddělení pro vědu a výzkum, a to bude směřovat k posílení tohoto úřadu,“ uvedl Bělobrádek. Podle premiéra dnes padla poslední zásadní překážka ke schválení rozpočtu. „Dnešní dohoda umožňuje to, abychom na koalici návrh zákona o státním rozpočtu 22. září schválili,“ podotkl.

Nejvíce dodatečných peněz získal rezort školství

Babiš během léta vyjednával o dodatečných penězích, které by mohl v příštím roce jednotlivým resortům poskytnout ze státního rozpočtu. Nejvíce si z extra peněz ukrojilo ministerstvo školství, a to celé čtyři miliardy, i když samotný ministr Marcel Chládek původně přicházel s ambicióznějším návrhem. „Jsem polospokojen, byť pan ministr říká, že mohu být maximálně spokojen,“ říkal po své schůzce s Babišem. Více než tři miliardy si nad plán připíše šéfka resortu práce Michaela Marksová. O dvě miliardy bohatší pak budou například minsterstva vnitra nebo kultury.

Na letním vyjednávání o rozpočtu vydělali hlavně státní zaměstnanci

Zatímco policistům a hasičům hodlá vláda příští rok přidat pět procent, učitelé a další zaměstnanci státu si mají polepšit o tři a půl procenta. Ministr financí mohl svým kolegům slíbit miliardy navíc i proto, že už letošní rozpočet zatím vypadá mnohem lépe, než stát čekal.

Zatímco loni byl za prvních osm měsíců schodek 36 miliard, letos je to o 21 miliard méně. Podle Babiše jde o důsledek lepšího výběru daní. Sobotkovu týmu navíc pomáhá i fakt, že roste ekonomika a lidé jsou tak ochotní více utrácet.

Události: Peníze navíc pro vědu (zdroj: ČT24)