Muž se bál onemocnět, tak se předávkoval paralenem. Zachránili ho v IKEMu

Praha - V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) provedli poprvé v Česku operaci, během které pacientovi s akutním selháním jater odstranili jen jejich polovinu a místo ní mu transplantovali lalok jater od zemřelého dárce. Díky celosvětově ojedinělému zákroku muž, kterému zbývalo jen několik dní života, má šanci na úplné uzdravení. Navíc nebude muset brát až do konce života léky na potlačení imunity jako při úplné transplantaci.

„Zmenšili a upravili jsme játra u zemřelého dárce, abychom je mohli použít v tomto případě. Pak jsem u nemocného odstranil levý lalok jater, a na toto místo jsem transplantoval upravenou část jater dárce,“ přiblížil jedenáct hodin trvající operaci přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM Jiří Froněk.

Téměř dva týdny po zákroku se pacient zotavuje a jeho stav je stabilizovaný. Jaterní testy pacienta jsou po operaci téměř v normálu, dodal přednosta. Stále ale zůstává na jednotce intenzivní péče a o úspěchu operace rozhodnou až další týdny.

Játra začala pětatřicetiletému muži selhávat po předávkování paracetamolem, což je účinná látka v lécích proti viróze a nachlazení, jako je třeba paralen. Muž si jich vzal příliš v přesvědčení, že se tím rychle vyléčí z virózy, když se obával, aby nepřišel o práci. Otrava paracetamolem platí za jednu z nejčastějších příčin akutního jaterního selhání a bez rychlé transplantace pacient do několika dnů umírá. „Málokdy málokdo sní celé platíčko paracetamolu na posezení jako v tomto případě,“ dodal Jiří Froněk.

Rozhovor s Jiřím Froňkem z IKEMu (zdroj: ČT24)

Zmíněný případ byl navíc komplikován tím, že jediná játra, která byla v dané době k dispozici pro transplantaci, nebyla z několika důvodů vhodná. Podle přednosty Froňka transplantovaný kus pomůže vlastní části jater k uzdravení. Pacient tedy nebude muset do konce života užívat imunosupresiva.