Bezdomovců s vysokoškolským diplomem přibývá

Praha – Lidí bez domova, kteří mají ve své igelitce i diplom z některé české univerzity, přibývá; Armáda spásy v současnosti odhaduje jejich počet kolem devíti stovek včetně držitelů doktorátů. V azylových domech i na ulici lze narazit na inženýry, lékaře, právníky či učitele. Organizace proto chystá nový projekt na podporu zaměstnanosti lidí bez domova.

UDÁLOSTI: V Česku žije až 900 bezdomovců s VŠ (zdroj: ČT24)

Počet bezdomovců zjišťovaly úřady historicky poprvé při sčítání lidu před třemi lety. Statistický úřad potom výsledky prezentoval zvlášť jako sčítání bezdomovců. Má proto poměrně aktuální statistiku, jakého vzdělání lidé žijící na ulici dosáhli. Zdaleka nejvíce jich bylo vyučených (15 tisíc), vysokoškoláků bylo bez domova 900. Kolem 9 tisíc jich pak dosáhlo pouze základního vzdělání a tři tisícovky absolvovali maturitní zkoušku. Vysokoškolské vzdělání přitom uvedlo pouze 2,6 % z celkově sečtených 11,5 tisíce. Tehdejší sčítání se ale zaměřilo pouze na lidi, kteří využívali sociálních zařízení.

Cesta na ulici je u diplomovaných lidí obdobná jako u každého jiného. Například lékař Václav Fišer ještě v roce 2013 léčil prostitutky, drogově závislé i vězenkyně, ošetření poskytoval bezdomovcům, občas je dokonce ubytoval. Před časem ale prodělal mrtvici – a ztratil byt. Sám se tak ocitl na ulici. Bydlení hledá v pečovatelském domě, musí ale čekat v pořadníku. „Pro tuhle společnost jsem, myslím, hodně udělal… Teď jsem prakticky bezdomovec,“ říká lékař ke své situaci.

Lékař Václav Fišer léčil bezdomovce, po mrtvici ale sám přišel o střechu nad hlavou.
Zdroj: ČT24

Vysokoškoláci se snaží o rychlý návrat do běžného života

Lidé s vysokoškolským vzděláním sice patří více k těm, kteří v obtížích nerezignují, ale snaží se o rychlý návrat do běžného života – přesto jich rychle přibývá. Pracovníci azylových center ještě před pěti lety na vysokoškoláky na ulici narazili jen výjimečně, dnes se nad něčím podobným nepozastavují.

I proto vznikají projekty, které mají lidem bez domova zajistit práci. Jeden takový připravuje Armáda spásy, která jedná s významnou firmou, aby dávala bezdomovcům práci vždy na rok. Projekt by se měl rozjet ještě letos. Dalším uplatněním, které se týká pražských bezdomovců, jsou netradiční prohlídky města, které ukazují turistům, ale například i školním skupinám, jak život na ulici vypadá.