Rittigova žaloba na protikorupční fond se vrací k městskému soudu

Praha – Odvolací Vrchní soud v Praze dnes vrátil k novému projednání žalobu lobbisty Iva Rittiga na fond proti korupci. Rittigovi vadí tisková zpráva, ve které je spojovaný s údajně předraženými jízdenkami pražského dopravního podniku. Městský soud mu loni za pravdu nedal, vrchní soud ale dnes vrátil případ zpět, podle soudkyně Romany Vostrejšové obsahuje předchozí rozhodnutí formální chyby.

Podnikatel chce omluvu za tvrzení fondu z prosince 2011, které ho spojuje s předraženými jízdenkami. Lobbista, který dlouhodobě žije v Monaku, tvrdí, že ho fond poškodil v osobních i obchodních vztazích.  

Pražský městský soud však Rittigovu žalobu zamítl s tím, že fond prokázal pravdivost svých závěrů včetně propojení Rittiga s dopravním podnikem. Po právu tak prý použil ve spojení se slovem „pravděpodobně“ tvrzení, že Rittig byl konečným příjemcem 17 haléřů za každý prodaný lístek městské dopravy. 

„Bohužel se věc vrací na samý začátek, bude znova patrně prováděno dokazování a bude probíhat řízení před soudem 1. stupně,“ uvedl po jednání advokát Rittiga Vladislav Jirka. 

Ředitel Nadačního fondu proti korupci a bývalý policista Petr Soukenka z verdiktu Vostrejšové usoudil, že ohledně důkazů žádný problém nebyl, městský soud jen patřičně neodůvodnil rozsudek. „Tři nezávislé subjekty dospěly k názoru, že Ivo Rittig mohl být příjemce peněz z jízdenek, což jsem byli my, dospěl k tomu městský soud a policie, protože Ivo Rittig je ve stejné věci obviněn,“ dodal po jednání. Vrchní soud prý řešil pouze formální nedostatky ve vyhotovení rozsudku.

Rittig byl v kauze poškozeného pražského dopravního podniku obviněn, a to z praní špinavých peněz ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Spolu s ním čelí obvinění další čtyři lidé: Jeho obchodní partner Peter Kmeť, právníci Marek Stubley a David Michal a někdejší jednatel tiskárny Neograph Jan Janků.  

Rittig figuruje také v kauze týkající se údajného vynášení informací Bezpečnostní informační služby. Případ souvisí s manželkou expremiéra Petra Nečase Janou, dříve Nagyovou, která v minulosti šéfovala jeho kanceláři. Je také obžalovaná s dalšími lidmi s podezřením ze zneužití Vojenského zpravodajství.