Metanol je stále v oběhu, celníci ho našli v 500 lahvích Absinthu

Zlín – Zlínští celníci zajistili při nedávné kontrole v průmyslovém areálu v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku 500 lahví Absinthu společnosti Vapa Drink, které obsahovaly až 30 procent metanolu. Bližší informace zveřejní celníci na tiskové konferenci ve čtvrtek 11. 9. od 10:00 v budově Generálního ředitelství cel.

„Na nebezpečnost lihovin, jejichž výrobcem měla být společnost Vapa Drink, upozorňovaly státní orgány už v průběhu metanolové aféry. Současný nález svědčí o tom, že veřejnost by měla být při nákupu a konzumaci lihovin i nadále velmi obezřetná,“ upozornil mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Na dvoře společnosti Vapa Drink v Žeranovicích se po vypuknutí metanolové kauzy našly tisíce láhví s adresátem – Likérkou Drak. Rozbory alkoholu prokázaly, že láhve označené jako Tuzemák obsahují 50 procent jedovatého metanolu.

Alkohol s obsahem metanolu byl vyroben právě v provozovně Vapa Drinku. U soudu to později potvrdil i jednatel společnosti Viktor Koláček. Letos v květnu za to byl nepravomocně odsouzen na 21 let. Podle soudu věděl, že jde o neprověřený alkohol, a přestože neznal složení lihu, nakoupil ho pro svou společnost a dál z něj vyráběl.

Koláček koupil líh přímo od hlavního distributora toxické směsi pro Zlínsko Jiřího Vaculy. Toho soud poslal na 15 let do vězení. Od Koláčka pak již vyrobený alkohol odebral mimo jiné Libor Vanderka, který ho dodal do Čech. Soud mu nepravomocně vyměřil 20,5 roku. „Sklad byl v pronajaté části průmyslového skladu v Bystřici pod Hostýnem, který si pronajímal Libor Vanderka,“ potvrdil reportér Josef Kvasnička.Podle obžaloby Vanderka s Koláčkem zavinili úmrtí dvou lidí. Krajský soud jim ukládal vysoké tresty i s ohledem na to, že otrávený alkohol distribuovali i po vypuknutí metanolové aféry.

„Že se alkohol dostal do obchodů, se vyloučit nedá,“ dodal Kvasnička s tím, že pravděpodobné to ale není.

Celníci našli metanol v 500 lahvích Absinthu (zdroj: ČT24)