Služební zákon prošel s „politickými náměstky“, Zeman bude reagovat vetem

Praha – Poslanecká sněmovna schválila dlouho očekávanou novelu služebního zákona. Klíčová norma požadovaná Bruselem si klade za cíl profesionalizovat a odpolitizovat státní správu, podle občanských iniciativ k tomu ale kvůli kompromisu mezi koalicí a pravicovou opozicí ve skutečnosti nedojde. Zákon nyní míří do Senátu. Prezident Miloš Zeman se ale již nechal slyšet, že jelikož zákon pracuje s tzv. politickými náměstky, je jeho veto logické.

Podle prezidenta je veto zákona logické, protože poslanci zřízení politických náměstků z této normy nevyňali. „Domnívám se, že rozšiřování politických náměstků jde proti depolitizaci státní správy i proti úsporám ve státní správě,“ řekl během návštěvy Paříže.

Sobotka předpokládá, že novelu schválí i Senát, kde má koalice většinu. „Budeme se snažit přesvědčit i pana prezidenta, aby ji nevetoval. Ve Sněmovně je dost hlasů pro přehlasování veta, které by bylo jen zdržováním,“ řekl premiér. Podotkl, že pro novelu hlasovalo víc poslanců, než je ústavní většina. To by prý měl být signál i pro prezidenta. Také šéf ANO Andrej Babiš doufá, že se podaří hlavu státu přesvědčit. Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka je výsledný zákon kompromis, úplně nadšen z něj není a časem se prý ukáže, že některé věci bude nejspíš potřeba změnit.

KSČM a Úsvit pro služební zákon ruku nezvednou

Ke kritice služebního zákona se dnes přidaly se i opoziční strany. KSČM a Úsvit přímé demokracie oznámily, že pro služební zákon ruku nezvednou, protože se s předlohou neztotožňují – Úsvit navrhoval zrušení politických náměstků, KSČM jejich snížení na jednoho. Ani jeden z pozměňovacích návrhů ale ve sněmovně neuspěl.

Byrokracie
Zdroj: RESO / Rex Features/ISIFA

Dnes schválená verze novely je kompromisním výsledkem jednání mezi pravicovou opozicí a vládní koalicí. Oproti původnímu návrhu vypouští zastřešující instituci super-úředníka, tzv. generální ředitelství státní služby, a nahrazuje ho pozicí náměstka na ministerstvu vnitra. Zároveň setrvává u tzv. politických náměstků – dvou nominantů, které si sebou na úřad přivede ministr (současně s tím na ministerstvech bude působit odborný státní tajemník).

Navzdory snahám pravice bude služební zákon jako absolvované vysokoškolské studium uznávat i Fakultu státní bezpečnosti a Fakultu ochrany státních hranic Vysoké školy SNB, stejně jako moskevský institut MGIMO. „Husákovským režimem vycepovaný komunistický fízl nepatří do státní správy 25 let po listopadu 1989 a při první příležitosti se tento váš rudý názor pokusíme změnit,“ reagoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Rekonstrukce státu: Příprava zákona byla nestandardní

Výhrady k zákonu vznáší také Rekonstrukce státu, sdružení občanských iniciativ, které si před sněmovními volbami zavázalo tři čtvrtě současné sněmovny k podpoře protikorupčních zákonů. Mezi nimi figuroval právě zákon o státní službě, který má zajistit odpolitizování a profesionální chod tuzemské byrokracie. „Rekonstrukce státu dlouhodobě kriticky poukazuje na velmi nestandardní a vysoce rizikový způsob přípravy takto závažné normy, která je pro fungování státu naprosto klíčová. Celá řada oblastí je normou řešena nedostatečně, špatně nebo jejich řešení zůstává zcela opomíjeno,“ uvedlo sdružení v prohlášení.

Návrh podle Rekonstrukce státu neposiluje dostatečně stabilitu ve státní správě, činí výběrová řízení méně transparentní nebo dává politikům možnost zasahovat do autonomního fungování byrokracie. „Vytvoření tzv. náměstka pro státní službu na ministerstvu vnitra je nedůstojným zastíracím manévrem, kdy většina opatření ve věcech služby budou realizována ministerstvem vnitra, tedy s podpisem ministra – politika,“ napsala také protikorupční iniciativa.

Vládní koalice nyní věří, že se jí podaří prezidenta Zemana přesvědčit o tom, aby dlouho očekávanou normu kvůli politickým náměstkům neblokoval. „Znamenalo by to jen zbrzdění legislativní procedury, protože v Poslanecké sněmovně je dostatek hlasů pro přehlasování případného veta prezidenta republiky,“ prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka s tím, že o věci bude chtít s prezidentem jednat. Obdobně hovořil i vicepremiér Andrej Babiš: „Třicet náměstků není zásadní problém pro strategii zákona a doufám, že o tom pana prezidenta přesvědčíme.“

Řekli o schválení služebního zákona:

  • Bohuslav Sobotka: Jen máloco bylo na půdě Poslanecké sněmovny tak důsledně a důkladně projednáváno. Toto hlasování dává šanci na to, že jsme schválili zákon, který bude v příštích letech stabilní.
  • Andrej Babiš: Jsem rád, že to máme za sebou. Máme deset let zpoždění, zákon měl být přijat při vstupu do Evropské unie.
  • Pavel Bělobrádek: Z finálního znění zákona nejsem nadšen, ale je to výsledek kompromisu a dlouhodobého vyjednávání. Časem se ukáže, že bude třeba některé drobné věci změnit.