Další trest za metanol. Prodejce ze Žďárska dostal tři roky

Žďár nad Sázavou - Soud ve Žďáru nad Sázavou vynesl další rozsudek v takzvané metanolové kauze. Sedmatřicetiletého Miloše Straku poslal na tři roky a čtyři měsíce do vězení. Muž prodával jedovatý alkohol, po jehož požití zemřel člověk. Strakovi hrozil podle soudkyně trest vězení od dvou do osmi let. Rozsudek není pravomocný.

Straka podle obžaloby v únoru prodal dvě balení po patnácti lahvích vodky o objemu 0,42 litru. Jednu z lahví, ve kterých později rozbory prokázaly velké množství metanolu, pak u svého známého konzumoval osmapadesátiletý Pavel Hladík z Moravce na Žďársku. Straka od začátku popíral, že by úmyslně prodával závadný alkohol. Navíc ho údajně sám i se svou rodinou požíval. Obhájce proto navrhoval zproštění obžaloby a Strakovo propuštění z vazby. Podle něj se navíc nepodařilo jednoznačně prokázat, že jedovatý alkohol pocházel právě od Straky.

Kriminalisté ale při domovní prohlídce u Straky našli množství alkoholu v lahvích a barelech. „Nejméně 115 plastových kanystrů o objemu šest litrů obsahujících nápoj Vodka jemná, 64 plastových kanystrů o objemu šest litrů obsahujících nápoj Tuzemák a 660 skleněných lahví o objemu 0,42 litru Vodka jemná s deklarovaným obsahem alkoholu 40 procent a s deklarovaným výrobcem Likérka Drak,“ stojí v obžalobě. Právě lihoviny Likérky Drak se nechvalně proslavily v metanolové kauze.

Soudkyně: Musel si být vědom, že prodává závadný alkohol

Podle soudkyně Ilony Moučkové si Straka po kontrolách státní zemědělské a potravinářské inspekce a celníků musel být vědom, že prodává závadný alkohol, který v rozporu s předpisy nenechal zlikvidovat. „Navíc v té době už naplno probíhala takzvaná metanolová aféra, o které se široce mluvilo v médiích,“ dodala. Podle dřívější výpovědi jednoho z celníků byly navíc při kontrolách u Straky už několikrát v minulosti zjištěny nesrovnalosti a porušení zákona zejména v dokumentaci o původu alkoholu.

Soudkyně nicméně dodala, že se skutečně nepodařilo jednoznačně prokázat přímou souvislost mezi jednáním obžalovaného a úmrtím osmapadesátiletého Hladíka. Proto se jeho čin posuzoval podle jiného paragrafu, jinak by Strakovi hrozil trest v rozmezí tří až deseti let. „Není jisté, zda muž zemřel po požití alkoholu, který získal právě od obžalovaného,“ uvedla Moučková. Zároveň zamítla žádost Strakova obhájce na propuštění z vazby.

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla v Česku začátkem září 2012. Zemřelo pět desítek lidí, poškozených je asi 140, mnozí mají těžké zdravotní následky. V aféře je několik desítek obžalovaných.