Nemocný Brit dorazí do protonového centra už zítra. Čekají ho první testy

Praha – Pětiletý Brit Ashya King byl ze Španělska převezen do Fakultní nemocnice Motol, kde bude hospitalizován během protonové léčby svého mozkového nádoru. Přijel v doprovodu rodičů a advokáta. Zhruba hodinu po poledni na Letišti Václava Havla přistálo letadlo, které chlapce přepravilo ze Španělska. Do Motola pak hocha převezla sanitka. Do protonového centra poprvé zamíří v úterý - během dopoledne ještě podstoupí procedury nezbytné pro zahájení léčby

Ashya by měl do centra přijet ráno. V doprovodu rodičů absolvuje konzultace s ošetřujícím lékařem a anesteziologem. Pak bude na dvě hodiny uspán mimo jiné proto, aby pro něj mohly na míru připravit speciální masku používanou při ozařování a formu, v níž bude malý pacient během procedur fixován. Na základě výsledků vyšetření budou vytvořeny ozařovací plány. Jejich zpracování obvykle trvá deset dní, ale v tomto případě bude lhůta zkrácena, aby léčba mohla v pondělí 15. září začít, uvedla mluvčí protonového centra Iva Taťounová. Po probuzení z anestezie Ashya stráví v protonovém centru ještě dvě hodiny, než by měl být kolem 13:00 převezen zpět do Motola.

Chlapcův otec Brett uvedl, že je rád, že jsou konečně v Česku. Během odpoledne otec absolvuje prohlídku protonového centra, kde bude seznámen s podrobnostmi o průběhu léčby a představen zdravotnickému týmu.

„Britský dětský onkolog nás požádal o léčbu tohoto chlapce,“ uvedl radiační onkolog Protonového centra v Praze Branislav Sepeši. „Protonovou terapii lze použít všude tam, kde lze použít běžnou radiační onkologii,“ uvedl. „Měli jsme už kluky se stejnou diagnózou, pro lékaře to není zvláštní rozdíl,“ dodal.

Pražské protonové centrum
Zdroj: ČT24/Protonové centrum

„Vzhledem k tomu, že pokud má být dítě ozařováno, musí být ošetřeno v dětské nemocnici, bylo automaticky zařazeno do naší nemocnice,“ vysvětlil ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miroslav Ludvík s tím, že první vyšetření chlapce budou provedena již během dneška a ozařování by mohlo začít příští týden. „Podle informací, které máme, jsou rodiče svědci Jehovovi a my nemůžeme vyloučit v průběhu léčby podání krevního derivátu,“ dodal Ludvík.

Podle Starého použití krve není obvykle nutné, jen při komplikacích. Plán léčby s transfúzí zatím nepočítá. Dávky doprovodné chemoterapie budou tak nízké, že by neměly způsobit útlum tvorby kostní dřeně, což je obvykle důvod k podání krve. Transfúze přichází v úvahu i v případě, že by dítě postihla infekce. Rodiče budou muset před přijetím podepsat informovaný souhlas, kde bude uvedena i varianta transfúze.

Naplánováno je zatím 30 ozáření, pět dní v týdnu po jednom ozáření denně. Pacient bude převážen k zákroku do protonového centra sanitou za doprovodu tamního lékaře, na ozařování bude uspán. Po probuzení bude odvezen v doprovodu lékaře zpět do Motola. Pobývat bude na jednotce intenzivní péče, rodiče s ním mohou být vždy v průběhu dne. Podle průběhu léčby by časem mohl být hoch převeden na běžný pokoj.

Kingovi odvezli chlapce 28. srpna z nemocnice v Southamptonu bez vědomí lékařů do Španělska. Británie je podezírala ze zanedbání péče a vydala na ně zatykač. Kingovi skončili ve Španělsku tři dny ve vazbě a Ashya v nemocnici v Malaze. Rodina však vysvětlila důvody svého počínání, když zveřejnila několik videí. Vyšlo najevo, že rodiče usilují o protonovou léčbu a že na ni chtěli získat peníze prodejem nemovitosti ve Španělsku.

Podle britských specialistů mu však protonová léčba nemusí pomoci - uvedl to deník The Guardian. „V tomto případě se lékaři neshodli na tom, zda může být léčba úspěšná, a proto ji nezafinancovali,“ uvedl londýnský spolupracovník České televize Ivan Kytka.

Nová metoda ozařování stojí v Praze pro zahraniční dětské pacienty 1,8 milionu korun a peníze chtěli rodiče chlapce získat prodejem nemovitosti ve Španělsku. Nakonec jim ale zřejmě pomůže charita - podle deníku The Daily Telegraph sbírá finance pro Kingovy organizace Kids'n'Cancer UK, které už dárci poslali na konto přes 50 000 liber (1,7 milionu korun). Navíc se prý objevil anonymní dárce, který hodlá případně chybějící částku na úhradu léčby doplatit.

Protonová terapie je šetrná zejména pro malé pacienty. Představuje účinnou metodu léčby rakoviny zářením, a to především díky fyzikálním vlastnostem protonů a jejich přesně cílené a odměřené dávce uvnitř tkání. Touto metodou lze dosáhnout vysoké kontroly nádoru, menšího poškození zdravých tkání, nízkého rizika komplikací i šance se po léčbě rychleji zotavit. Konvenční svazek fotonů, používaný v běžné radioterapii, předá největší dávku záření před nádorem a poté záření dále prochází nádorem i zdravými tkáněmi pacienta za nádorem.