Policisté chytili motorkáře bez řidičáku. Kamera ukázala, jak ho kopali

Praha – Dostihnout – zastavit – zbít do krve. Takto postupovala v srpnu pražská policejní hlídka při snaze dostihnout řidiče motocyklu. Experti, které oslovila ČT, tvrdí, že použili chvaty, které mohly muže stát i život. Událostí se zabývá Generální inspekce ozbrojených sborů, policie však naznačuje, že hlídka použila přípustné donucovací prostředky.

Zraněného mladíka policista místo ošetření kopl (zdroj: ČT24)

Mladík s motorkou, ale bez řidičského oprávnění pro odpovídající skupinu, se pokusil na pražském Chodově ujet policejní hlídce. Ta ho však zastavila – policisté byli podle instruktora kurzů Bezpečně na motorce Pavla Kubíčka zřejmě rozhodnuti jít doslova přes mrtvoly – služebním autem do motocyklu zezadu narazili. Policejní mluvčí Tomáš Hulan bezprostředně po nehodě sice uvedl, že motocykl „havaroval do sloupu pouličního osvětlení“, záznam bezpečnostní kamery, který má ČT k dispozici, však ukazuje něco jiného: jezdce podle něj shodil náraz auta a pouze to narazilo do sloupu.

Policisté zastavili motorkáře nárazem zezadu do jeho stroje
Zdroj: ČT24

Již tehdy mohl mladý motocyklista zemřít, upozornil Pavel Kubíček. „Náraz zezadu do motorkáře v 99 % končí smrtí,“ zdůraznil instruktor. Tím však policisté neskončili. Ačkoli byli po svém manévru sami lehce poraněni, záběry bezpečnostní kamery ukázaly, že jeden z nich do ležícího motocyklisty kopl, a potom provedl chvat, který se podle Kubíčka používá k lámání vazu. „Vzít někoho za hlavu a tímto způsobem ho otočit může i zdravému člověku zlomit vaz,“ přiblížil.

Mladý muž měl po střetu s policií zlomený kotník, zhmožděnou ruku, otřes mozku a podlitiny v obličeji. O těch tvrdí, že mu je způsobil policista. Na agresivitu zasahujícího páru upozornil také svědek incidentu, který se bál jakkoli zasáhnout. „Byli agresivní a kdybych něco udělal, tak to mohlo dopadnout ještě hůř,“ řekl. Policie však za svými muži stojí. „Jestliže někdo neuposlechne pokynu, policista může použít donucovací prostředky,“ uvedl Jindřich Komárek z policejní akademie.

Právník motocyklisty Robert Bezděk tvrdí, že se policisté dopustili hned tří trestných činů. „Já se domnívám, že došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu těžkého ublížení na zdraví, neposkytnutí pomoci a zneužití pravomoci úřední osoby,“ upřesnil. Případem se proto zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Zatím však nevznesla žádné obvinění, oba policisté tak zřejmě nadále slouží.