Policie vyměnila staré náboje za bezpečnější střely s řízenou deformací

Praha – Policisté dokončili velkou obměnu munice. Nové střely s řízenou deformací jsou bezpečnější, policie se již vypořádala s jejich závadami, které se projevovaly krátce po zavedení, kdy se patrony zasekávaly. Náboje, které zvyšují bezpečnost policistů i lidí, kteří se náhodou připletou k přestřelce, jsou ovšem také dražší než ty klasické – prodávaly se zhruba po čtyřech korunách, nový náboj stojí asi šest korun.

Téma Událostí: Policie má za sebou velké přezbrojení (zdroj: ČT24)

Pouze na střelnicích a v zásobách jednotek, které takřka nestřílejí, ještě zůstávají českým policistům staré střely. Mluvčí prezidia Jozef Bocán tak označil přezbrojení za „téměř hotový proces“. Policie při něm začala používat jiné náboje než dosud – sice poněkud nebezpečnější pro zločince, ale zato bezpečnější pro policisty či kolemjdoucí.

Nové střely s řízenou deformací se na první pohled liší dutou špičkou. Na jedné straně dokáží prostřelit například dveře od auta, současně se ale nemají tak snadno odrážet. I když byly dosud využívané policejní náboje o třetinu levnější než ty s dutou špičkou, byly současně rizikové. Například v roce 2004 se tak vlastními střelami zranili dva policisté při zásahu na drogové dealery v Trmicích. Nové projektily se ale při dopadu rozštípnou, při zásahu tak více zraní cíl, ale současně ne nikoho dalšího. „Po proniknutí do tkáně předá cíli mnohem větší kinetickou energii, čím má větší zastavovací účinek,“ shrnul mluvčí Bocán.

Zbraně, které používá tuzemská policie, mají ráži 9 milimetrů Luger a maximální dostřel více než 1,5 kilometru. Ve skutečnosti by ale policisté neměli střílet více než na 50 metrů. Při cvičných střelbách musí řadoví policisté zasáhnout terč ze vzdálenosti od pěti do deseti metrů, z osmnácti pokusů přitom mohou minout pouze třikrát. Na střelnici chodí osmkrát za rok. Mírnější jsou střelecké nároky na policisty, kteří pracují v kanceláři.

Česká policie není jediná, která přezbrojuje. Kvůli odrážení klasických nábojů – a také proto, že často i postřelení pachatelé nadále ohrožovali své okolí, začaly novou munici nakupovat ozbrojené složky i v mnoha dalších zemích. Ve Spojených státech používají policisté i náboje, které se po zásahu rozpadnou a zničí tkáň v okolí 40 centimetrů.

Vydáno pod