Poslanci ČSSD vyvolají po podzimních volbách hlasování o nedůvěře vládě

Praha - Poslanecký klub ČSSD se dnes sešel na mimořádné schůzi. Sociální demokraté se zde rozhodli, že po volbách do Senátu a krajských zastupitelstev vyvolají ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka. Zároveň se poslanci shodli na tom, že navrhnou zřízení zvláštní vyšetřovací komise ke kauze poslance Jana Morava. Po mimořádném jednání poslanců začala také schůze Ústředního výkonného výboru.

Pro nedůvěru vládě by hlasovali i komunisté. „My jsme této vládě důvěru nedali, nikdy jsme v tuto vládu důvěru neměli. Nám nečiní problém hlasovat pro vyslovení nedůvěry v kterémkoli okamžiku. To znamená i v okamžiku před volbami, nikoli až po volbách,“ řekl ČTK šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Ke kauze Morava uvedl, že by možná zvláštní komisi mohl zastoupit mandátový výbor sněmovny. Klub to podle něj posoudí. „Obě cesty jsou možné. U mandátového výboru by stačil podnět, u komise je třeba ji ustavit,“ dodal. Europoslanec KSČM Miroslav Ransdorf přirovnal české zvláštní komise k frašce.

ČSSD: Kvůli Moravovi chceme vyšetřovací komisi

Bývalý poslanec ODS Jan Morava měl shromažďovat kompromitující materiály na poslance Vlastimila Tlustého (ODS) nebo na koaliční poslankyni Olgu Zubovou (SZ). Na zářijové schůzi chce ČSSD navrhnout vznik speciální komise, která by podrobnosti případu důkladně prošetřila.

Sněmovní komise by podle předsedy klubu Michala Haška kromě toho měla prověřit neoprávněné nakládání s utajovanými informacemi nebo s informacemi, jimiž disponují tajné služby či bezpečnostní sbory. Komise by také měla zjistit, zda takové informace nebyly zneužity k vyvíjení nátlaku na členy Parlamentu České republiky.

Při hlasování o návrhu na zřízení vyšetřovací komise spoléhá ČSSD ve sněmovně na podporu KSČM, ale i některých koaličních poslanců.

Volby budou referendem o spokojenosti s vládou

Poslanecký klub se dnes podle slov šéfa klubu Michala Haška také rozhodl, že po podzimních volbách vyvolá ČSSD hlasování o nedůvěře vládě. Poslanci tak splnili očekávání vedení strany, které jim tento postup doporučilo.

S hlasováním o nedůvěře Topolánkovu kabinetu chtějí sociální demokraté počkat až po volbách. Ty totiž podle nich budou jakýmsi referendem, ve kterém voliči budou moci vyjádřit svůj názor na nynější vládu. Sociální demokraté se domnívají, že by po volbách mohli získat spolu s komunisty a nespokojenými poslanci ODS a zelených většinu 101 hlasů v Poslanecké sněmovně.

ČSSD dnes vyzvala své bývalé čtyři poslance, kteří z klubu vystoupili, aby složili mandát, a „vrátili tak voličům výsledky voleb“. V Kongresovém centru v Praze vystoupil také předseda strany Jiří Paroubek. Podle jeho slov má ČSSD velkou šanci podzimní volby vyhrát, a zrušit tím monopol ODS v krajských zastupitelstvech a Senátu.

Jiří Paroubek nakonec dodal, že sociální demokracie je v současnosti nejkonsolidovanější stranou na české politické scéně. Ostatní uskupení jsou totiž podle něj vnitřně rozpolcená a rozhádaná.