Za prodej směsi s metanolem půjde hostinský do vězení

Brno – Čtyři a půl roku stráví ve vězení bývalý provozovatel hospody Petr Švábenský, jeho matka Ludmila dostala podmínku. Podle soudu prodali pančovaný alkohol, který zabil v listopadu 2012 pětapadesátiletého muže z Brna. „Je mi líto, co se stalo. Byl to můj kamarád. Jsem si jistý, že otrava nebyla z alkoholu, který měl ode mě. Bral jej i jinde. Sám mi to psal do sms,“ řekl v závěrečné řeči.

Petr Švábenský, stejně jako jeho matka, vinu na smrti muže popřel. Totéž tvrdil i Švábenského advokát Pavel Holub. „Nejsme schopni zjistit, z jaké dodávky alkoholu muž zemřel,“ zdůraznil advokát.

Soud však dospěl k závěru, že o jejich provinění není pochybnosti: prodávali alkohol pochybného původu v době, kdy v Česku umíraly kvůli lihovinám s metylalkoholem desítky lidí. „Soud nevidí jeden jediný logický důvod, proč nakupoval něco, u čehož hrozí, že je závadné,“ řekla soudkyně a poslala Petra Švábenského na čtyři a půl roku za mříže, jeho matka dostala tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Příbuzným zemřelého muže mají uhradit odškodné zhruba tři čtvrtě milionu korun. Verdikt zatím není pravomocný. Švábenští si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Mohou se odvolat ke Krajskému soudu v Brně.

Další tresty za prodej závadného alkoholu (zdroj: ČT24)

Test metanol potvrdil

Švábenský provozoval před lety dvě hospody. Alkohol do nich nakupoval ve velkoskladu firmy Provial v Hranicích na Přerovsku, kam pančovaný alkohol dodávali jeho dva hlavní míchači - Rudolf Fian a Tomáš Křepela. Švábenský většinou odebíral rum a vodku v barelech. Soudu řekl, že v Provialu kupoval buď řádně kolkovaný alkohol od Likérky Drak za 115 korun za litr, nebo si tam mohl koupit nekolkovaný alkohol za 80 korun za litr.

Policie našla při domovní prohlídce u obžalovaných protokol o otestování alkoholu, který potvrdil přítomnost metanolu. Švábenský ale tvrdí, že závadný alkohol hned po tomto zjištění vylil. Muži z Brna prodal podle svých slov alkohol z Provialu v řádně kolkovaných kanystrech s etiketami Likérky Drak.

Matka Ludmila nebyla podle Švábenského obchodnice s pančovaným pitím. Pouze prý u ní doma nechal v listopadu 2012 kanystr s tím, že si jej známý vyzvedne a nechá jí peníze.

Metanolová kauza

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Zemřelo přes pět desítek lidí, poškozených je asi 140, mnozí mají těžké zdravotní následky. V aféře je několik desítek obžalovaných. Proces s hlavní zlínskou větví skončil v květnu, kdy dva hlavní míchači Rudolf Fian a Tomáš Křepela a distributor Jiří Vacula dostali doživotí. Další obžalovaní se zpovídají u soudů v celé republice.