„Karlovarská losovačka“ se městu prodraží o čtvrt miliardy

Karlovy Vary – Město Karlovy Vary musí kvůli proslulé losovačce vrátit státu dotaci ve výši 156 milionů korun a zaplatit stejně vysoké penále. Rozhodl o tom finanční úřad, píše deník Mladá fronta Dnes (MfD). Karlovy Vary ale v kase částku 300 milionů korun navíc nemají. Proti rozhodnutí finančního úřadu podaly odvolání, Generální finanční ředitelství má nyní na jeho posouzení půl roku.

Termín „karlovarská losovačka“ se dostal do obecného povědomí v souvislosti s videozáznamem z výběru stavební firmy pro výstavbu multifunkční KV areny v roce 2007. Organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek vteřin, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to doprovodil komentářem, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Korunu celé taškařici nasadila přihlížející notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Město už kvůli losování dostalo dvě půlmilionové pokuty od antimonopolního úřadu. Případné vracení dotace a placení penále ale zasáhne Karlovy Vary mnohem citelněji. Městský rozpočet má kolem 1,3 miliardy korun, z toho ale není možné použít zhruba 700 milionů, které jsou na platy a další nezbytné výdaje. Ušetřit tak může město podle MfD při odložení oprav několik málo milionů, ale rozhodně ne stovky.

„Při přípravě rozpočtu jsme se tento týden dozvěděli, že finanční úřad dotaci kontroloval. A protože peníze nebyly vynaloženy transparentně, což už antimonopolní úřad zjistil opakovaně, tak město musí dotaci vrátit. Spolu s penále je to pořádný zásek do městského rozpočtu,“ řekl deníku člen finančního výboru při zastupitelstvu Jaroslav Fujdiar.