Úsvit rozjel kampaň peticí za odvolatelnost starostů

Praha – Hnutí Úsvit spojilo kampaň k podzimním volbám s předložením ústavního zákona o přímé volbě a odvolatelnosti starostů a primátorů. Na podporu zákona rozjíždějí v českých městech a na svých webových stránkách petici na jeho podporu.

„Prosíme o podporu, abychom vytvořili tlak na ostatní parlamentní strany, aby náš zákon podpořily. Je to první krok ke skutečné demokracii a mimochodem upozorňuji, že Česká republika je poslední zemí ve střední Evropě, která nemá přímou volbu, potažmo odvolatelnost, alespoň některých politiků,“ prohlásil k zahájení kampaně předseda hnutí Tomio Okamura.

Předseda Úsvitu oznámil, že k dnešnímu dni předkládá jeho hnutí v Poslanecké sněmovně návrh ústavního zákona o přímé volbě a odvolatelnosti starostů a primátorů. Tyto dva principy představují jeden z klíčových programových bodů hnutí.

Podle Okamury jde o standardní mechanismus v civilizovaném světě. „Jako jediná parlamentní strana také prosazujeme uzákonění jejich jasné osobní, hmotné a trestní odpovědnosti. To prosazují také všichni naši kandidáti do komunálních a senátních voleb,“ prohlásil Okamura.

Hnutí Úsvit k podzimním volbám (zdroj: ČT24)

Kandidáti budou po celé ČR rovněž sbírat podpisy pod petici. Přímá volba a odvolatelnost starostů a primátorů má podle Okamury být předstupněm pro následnou aplikaci těchto principů na všechny politiky.

Vydáno pod