Úmrtí v Rumburku: Matka si nepřála zemřít, tvrdí syn pacientky

Rumburk – Před dvěma týdny se veřejnost dozvěděla o případu úmrtí v rumburské nemocnici, který rozvířil debatu o eutanázii. Vážně nemocná 72letá žena zemřela poté, co jí zdravotní sestra vpíchla do žíly draslík. Šlo o akt milosrdenství, nebo chladnokrevný čin? Dosud se totiž spekulovalo o tom, že měla rakovinu. Reportérům ČT se podařilo jako prvním novinářům natočit rozhovor se synem pacientky. Antonín Kadlec tvrdí, že matka sice byla vážně nemocná, o rakovinu ale nešlo - a o dobrovolném odchodu ze života prý neuvažovala. V Rumburku natáčeli Markéta Dobiášová a Jan Moláček.

Vše se odehrálo začátkem června. V té době byla paní Kadlecová asi tři týdny hospitalizovaná – měla nemocná játra a zánět v těle. Její stav se sice zhoršoval a ležela na jednotce intenzivní péče, podle příbuzných ale měla naději. „Při poslední návštěvě maminky jsem byl za panem primářem a ten mi řekl, že naděje je. Že není velká, ale je, a dokonce pan primář říkal, že ten zvrat, kdy by mělo dojít k prognóze k lepšímu, by měl nastat ke konci víkendu,“ tvrdí syn pacientky Antonín Kadlec.

Paní Kadlecová se ale víkendu nedožila. Na zástavu srdce zemřela v noci ve čtvrtek 5. června. Právě nečekaná zástava byla podezřelá lékaři Petru Vondráčkovi. Tajně nechal udělat rozbor infuze i krve pacientky. Ukázalo se, že zdravotní sestra staré ženě odpojila infuzi a přes kanylu jí do žíly píchla dávku draslíku. A právě ta ji zabila. Lékař svoje podezření oznámil druhý den primáři a hlavní sestře a tím se spustil kolotoč vyšetřování.

„My jako rodina držíme pohromadě a maminka by nám stoprocentně sdělila, že o něčem takovém uvažuje,“ tvrdí pan Kadlec. „Maminka v den smrti s námi úplně normálně komunikovala a ještě se nás ptala, co jsme probírali s primářem a jak to s ní vlastně vypadá. Když jsem jí řekl, že pan primář říká, že játra má sice postižená, ale že jsou schopna regenerace, tak byla ráda. Také chtěla mluvit se svojí sestrou a chtěla, abychom druhý den přišli znovu. Takže že by požádala po tomto rozhovoru sestru o eutanazii, to je úplný nesmysl,“ myslí si.

Nechtěla zemřít (zdroj: ČT24)

Jeho slova potvrzuje i státní zástupce Jan Jakovec, který má případ na starosti. „Žádná indicie, svědecká výpověď nebo nějaký důkaz nesvědčí a nenaznačuje, že by poškozená takový projev učinila,“ řekl ČT Jakovec. Podle něj se sestra ani neobhajuje, že by například chtěla pacientce pomoci od bolesti. „Spíš to bylo formulováno v té podobě, že si to nedokáže vysvětlit,“ dodal. Policie následně zjistila, že obviněná zdravotní sestra neprováděla eutanazii. Z výslechů totiž podle státního zástupce vyplynulo, že nezabíjela ze soucitu, ale proto, že neměla ráda pacienty. Mladé frontě Dnes to řekl sám krajský státní zástupce Jan Jakovec - více čtěte zde.

Podle doktora Vondráčka zdravotní sestra pracovala dobře. „Neměla sice k pacientům takový ten bližší vztah, ale že by byla nekvalitní a nepracovala dobře, to ne,“ popsal lékař. Co ji tedy k činu vedlo, zatím nevíme. Soud ji poslal do vazby a případ šetří policie. Hrozí jí až 18 let vězení, na internetu ale zároveň visí petice za její omilostnění. 

Vydáno pod