Exředitel Homolky tvrdí, že notes se záznamy úplatků je literární dílo

Praha - Bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý si do svého deníku zaznamenával informace o úplatcích - teď se Ústavní soud snaží přesvědčit, že jde o fiktivní literární dílo. Server Lidovky.cz to zjistil ze stížnosti, kterou sepsali Dbalého advokáti. Právě záznamy v diáři byly jedním z hlavních důvodů, proč někdejší šéf nemocnice skončil v červnu ve vazbě.

„Policie se snaží umně a zcela nepravdivě, bez konkrétních důkazů, označit notes jako diář obviněného a zakomponovat zde popsanou fikci do ničím nepodložených tvrzení, kdy pouze přání je otcem myšlenky,“ napsali advokáti do ústavní stížnosti, ve které napadají oprávněnost vazby.

Policie viní Dbalého z přijímání úplatku a také z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká zakázky na digitalizaci chorobopisů z roku 2009, nemocnici údajně vznikla škoda 57 milionů korun. Dbalý si měl také společně s tehdejším náměstkem nemocnice Michalem Toběrným říct o úplatek u zakázky na gama nůž za 140 milionů korun. Policie v souvislosti s Homolkou vyšetřuje asi desítku podezřelých zakázek. Vedle Dbalého a Toběrného zatím čelí obvinění i dva zástupci firmy Holte Medical.

Podle reportéra ČT Jiřího Hynka čtveřice vymyslela plán, jak vyvést z nemocnice peníze, které si poté rozdělí. Do výběrového řízení na skenování chorobopisů dosadili firmu, za kterou stáli oni sami. Zajistili poté, aby firma vyhrála, a to i přesto, že neměla nejlevnější nabídku. Zakázku přitom nadhodnotili o více než 50 milionů korun. „Různými transakcemi přes několik účtů a výběry v hotovosti se pak k těm penězům tito lidé dostali,“ uvedl Hynek.

V kufru našla policie peníze a zlaté cihly odhadem za 50 milionů

Policie se podle něj podrobně zabývá i tím, jak se obvinění pokusili zastřít, že za firmou v tendru vlastně stojí. Společnost nechali přepsat na dva Vietnamce, aby se pak nedalo dohledat účetnictví. Minulý týden ale policie našla u jednoho z Dbalého známých kufr, ve kterém byly peníze a zlaté cihly údajně v hodnotě až 50 milionů korun. Podle policie jde právě o peníze ze zmanipulovaných zakázek v nemocnici.

Exšéf představenstva Holte Medical Petr Kutil navíc skončil na konci srpna ve vazbě. Fyzicky napadl jednoho ze svědků, který policii pomáhal rozkrýt celou skupinu a v budoucnu měl podat další informace o Kutilově roli při vyvádění peněz z nadhodnocené zakázky na digitalizaci chorobopisů. Kutil si podal stížnost, kterou bude řešit Krajský soud v Praze. Hájí ho bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. 

S nemocnicí a jejím exředitelem je ale spojeno více kauz. Média již několikrát psala o tom, že Dbalý měl ještě jako ředitel nemocnice velmi blízko k advokátní kanceláři ŠACHTA & PARTNERS. Ta měla organizovat tendr na dodání IT služeb pro celou nemocnici. Protikorupční policie již dříve také prověřovala majetek otce Dbalého, který získal dvě nemovitosti v hodnotě zhruba 11 milionů korun.

Loni v červnu se pak policie zajímala o pronájem skladů firmě KTH (dříve Alseda), která je spojena s právníky kolem advokátní kanceláře MSB Legal (dříve ŠACHTA & PARTNERS). O kauze natáčeli i Reportéři ČT. V nemocnici pak policie zasahovala i letos v dubnu, detektivové si tehdy odnesli smlouvy na pronájem skladů na léky a zdravotnický materiál.