TOP 09 chce tvrdší sankce: S Putinem se po dobrém nedomluvíte

Praha – Opoziční TOP 09 vyzvala vládu k podpoře tvrdších sankcí proti Rusku. Představa, že se lze s ruským prezidentem Vladimirem Putinem domluvit po dobrém, je podle strany zcela lichá. Rusko vede válku vůči Ukrajině, a proto je nutné jí nabídnout veškerou pomoc, míní TOP 09. Česká diplomacie dnes uvedla, že považuje pronikání ruských sil na Ukrajinu za zásadní ohrožení míru a stability celé Evropy. Vyzvala Moskvu, aby vojáky stáhla, zastavila ostřelování ukrajinského území, přerušila zvyšující se dodávky výzbroje proruským povstalcům a umožnila nezávislou kontrolu ukrajinsko-ruské hranice. Totožná slova volí také Pražský hrad.

Prezident Miloš Zeman byl ve svých vyjádřeních dosud spíše opatrný. Ve čtvrtek zmínil, že důkazy o skutečné ozbrojené invazi zatím nebyly potvrzeny. Prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že Rusko by neprovádělo takovou ozbrojenou invazi s pouhou tisícovkou vojáků. 

Šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček ale dnes pro ČT zmínil, že Hrad bude s postoji vlády či ministerstva zahraničí zajedno. „Česká republika má ve svém postoji jasno. Vyzývá Ruskou federaci ke stažení vojsk z území cizího státu a k tomu primárnímu, co je důležité, tedy zabezpečení normálního chodu ukrajinsko-ruské hranice,“ řekl Kmoníček.

Podle něj se totiž informace o působení Rusů na Ukrajině mezitím výrazně změnily. „Je celkem jasné, že zatímco asi tisíc vojáků dokážete ještě nějakým zpsůobem schovat, v této chvíli se hovoří o nějakých zhruba pěti tisících vojácích, případně dvou dalších tankových jednotkách,“ dodal Kmoníček s tím, že určující jsou v této chvíli satelitní snímky z konfliktních oblastí.

Jde o jasný akt války, říká TOP 09

Opoziční TOP 09 je ale ve svých vyjádřeních mnohem naléjavější. „Okupace části sousední země, vysílání vojáků a ostřelování dělostřelectvem jsou jednoznačně akty válečné. Je nutno jasně říci, že Rusko vede válku vůči Ukrajině. A proto je pomoc Ukrajině pro nás nejen politicky nutná, ale je to i nanejvýš morální požadavek,“ stojí v dnešním prohlášení TOP 09.

Sobotka: Europoslanci TOP 09 by se měli přestat zviditelňovat na ukrajinském neštěstí

Vláda by podle opoziční strany měla vypracovat dokument o obranných a energetických možnostech Česka v krizové situaci. Praha ale zatím podle Sobotky na další sankce tlačit nebude. „Další eskalace sankcí poškodí jak Rusko, tak Evropu a já si ji nepřeji,“ prohlásil dnes premiér. „Europoslanci TOP 09 by se měli přestat zviditelňovat na ukrajinském neštěstí,“ dodal s tím, že Česko bude pokračovat v jednotném postupu členských zemí EU. Na otázku, jestli ČR chystá pomoc pro Ukrajinu, neodpověděl.

Jakékoliv narušování územní celistvosti Ukrajiny považuje Sobotka za nepřípustné. Podle ministerstva zahraničí jsou kroky Ruska v příkrém rozporu nejen se základními normami mezinárodního práva, ale také s nedávnými ujištěními ruského prezidenta Vladimira Putina na summitu v Minsku o jeho vůli k dosažení mírového řešení krize na Ukrajině.   

Prohlášení TOP 09

"Nejen události po jednání v Minsku dokázaly, že představa, že se lze s Putinem domluvit po dobrém, je zcela lichá. Ruská federace opakovaně dokazuje, že mezinárodní právo je pro ni nezavazující. Vyzýváme proto vládu ČR, aby na nadcházejících summitech EU a NATO vyzvala členské státy k podpoře dalšího kola sankcí.“

Znepokojen situací je také předseda lidovců Pavel Bělobrádek, který chce o Ukrajině jednat i na sobotním summitu Evropské lidové strany. Ke konfliktu na východě Evropy dnes zaujala stanovisko i čtveřice bývalých a současných politiků – Martin Bursík, Michael Kocáb, Luděk Niedermayer a Jaromír Štětina. Vyzvali vládu, aby pozastavila vydávání víz pro občany Ruska, kteří podporují Putinův režim, nabídla Ukrajině materiální a vojenskou pomoc a zmrazila plnění veškerých smluv o dodávkách zbraní nebo jejich komponent z ČR do Ruska.

Fiala: Co je horší než chybující Západ? Slabý Západ

„Co je horší než chybující Západ? Slabý Západ. Zbabělec si nepřipustí, co se kolem děje, hlupák to nevidí. Neposlouchejme je, braňme se včas,“ napsal dnes na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. Občanští demokraté vidí jako jednu z cest posílení účasti NATO při východní hranici Aliance. „Je to krok, který bude nejen symbolický, ale bude samozřejmě znamenat i obranu spojenců v rámci NATO,“ řekl České televizi místopředseda ODS Martin Kupka. Po vstupu ruských vojsk na Ukrajinu už se podle Kupky jen samotné sankce mohou míjet účinkem: „Chce to viditelnou reakci.“