Nekvalifikovaní učitelé budou moci zřejmě učit dál

Praha - Učitelé nad 55 let s dvacetiletou praxí, rodilí mluvčí či experti z praxe budou nejspíš moci i po 1. lednu zůstat ve školách a dál vyučovat i bez potřebné kvalifikace. Ostatní pedagogové bez stanoveného vzdělání by mohli po nezbytnou dobu působit i ve školách v místech, kde je kvalifikovaných vyučujících nedostatek. Senát dnes schválil novelu o pedagogických pracovnících s výjimkami pro nekvalifikované učitele. Zákon teď dostane k podpisu prezident.

„Nabízíme alternativu tak, abychom mohli od 1. ledna zajistit výuku na všech školách v ČR,“ uvedl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Podle zákona si učitelé měli kvalifikaci doplnit. Na pedagogické studium měli deset let. Podle Chládka ale analýza ukázala, že podmínky nesplňovalo 18 000 kantorek a kantorů. Šéf resortu uvedl, že po rozšíření nabídky vzdělávacích kurzů se sice podařilo počet výrazně snížit, ale i tak by řada škol měla od ledna problém výuku zajistit. V 650 školách tvoří nekvalifikovaní kantoři víc než polovinu učitelského sboru, upřesnil ministr.

Novela obsahuje čtyři výjimky, u nichž stanovené vzdělání není nutné. Studovat by tak nemuseli kantoři a kantorky nad 55 let s aspoň dvacetiletou praxí za katedrou. Podle ministra už dostatečně ukázali, že působí kvalitně. Vysokou školu by navíc dokončili jen pár let před důchodem.

Ve školách by mohli bez pedagogického vzdělání zůstat i odborníci z praxe, a to na částečný úvazek. Dál by tak mohli pár hodin týdně studenty učit třeba manažeři z firem, sportovní trenéři či umělci. Českou vysokou školu by si nemuseli dodělávat ani rodilí mluvčí. Výjimka by mohla po nezbytně nutnou dobu platit i v oblastech, kde by se výuku bez nekvalifikovaných učitelů nepodařilo zajistit. Dál by učili do doby, než by vedení školy našlo kantory s potřebným vzděláním.

Podle Chládka novela ale neznamená „generální pardon“ pro všechny ostatní učitele. Ti by měli do konce roku pedagogické studium aspoň zahájit.

Výjimky podpořilo 59 ze 75 přítomných senátorek a senátorů. Proti nebyl nikdo. Hlasování se zdrželo 16 členů horní komory.