Smír, nesmír - Hasenkopf chce kvůli amnestii žalovat hradního kancléře

Praha – Spor o autorství Klausovy amnestie pokračuje. Bývalý hradní právník Pavel Hasenkopf podá ještě tento týden trestní oznámení na prezidentova kancléře Vratislava Mynáře za pomluvu. Mynář totiž dnes řekl, že Hasenkopf stáhl žalobu na prezidenta Miloše Zemana, protože prý neměl šanci na úspěch. Advokát považuje tato Mynářova vyjádření za výsměch a za popření pondělního smíru ve věci dlouhodobě diskutovaného autorství amnestie.

„Pan Hasenkopf musel stáhnout žalobu na Miloše Zemana i Vratislava Mynáře, a když někdo stáhne žalobu, tak asi proto, že cítí, že nemá žádnou šanci. Tudíž je naprostá hloupost, že by prezident Miloš Zeman uznal svoji chybu, protože žádnou neudělal,“ uvedl na dopoledním brífinku Mynář. Hasenkopf totiž včerejší závěr soudu komentoval slovy, že je to v podstatě poprvé, co Zeman uznal svojí chybu.  

Mynář také zopakoval, že se Hasenkopf podílel na přípravě Klausovy amnestie. „V tomto duchu je uzavřen i smír. Pokud by ve smíru mělo být uvedeno, že není spolutvůrcem amnestie, nikdy bych jako kancléř s tímto smírem nesouhlasil,“ dodal kancléř. Na tiskové konferenci také zaznělo, že byl Hasenkopf ideovým otcem abolice, která zastavovala vlekoucí se soudní řízení.  

Hasenkopf na Mynářova dopolední slova reagoval tím, že na něj podá trestní oznámení: „Slova Vratislava Mynáře obsahují naprosté popření obsahu a smyslu pondělního smíru, považuji to za výsměch nejen mně, ale i práci soudu. Do konce tohoto týdne podám na kancléře trestní oznámení pro pomluvu,“ uvedl ve vysílání ČT24 Hasenkopf. Podáním se chce domáhat toho, aby soud nařídil kancléři prezidenta zdržet se dalších výroků v tom smyslu, že je Hasenkopf spoluautorem amnestie.

Podle Hasenkopfa je ale hlavním autorem amnestie právník Zdeněk Koudelka – s jeho variantou prý nemá nic společného: „V tom mém návrhu není z Koudelkovy verze ani čárka.“

Podle něj bylo stažení žaloby projevem dobré vůle a došlo k tomu čistě z formálních důvodů. Hasenkopf také odmítl, že by jako první navrhoval abolici: „Abolici jsem pouze pojmenoval odborným výrazem, to neznamená, že bych ji navrhoval,“ dodal Hasenkopf.  

Podle smíru nemohl Hasenkopf finalní verzi amnestie ovlivnit

Podle pondělní dohody některé části amnestie Pavel Hasenkopf skutečně vypracoval, text smíru ale obsahuje klíčovou pasáž zdůrazňující, že právník konečnou verzi novoroční amnestie prezidenta Václava Klause nemohl ovlivnit. 

Hasenkopfa za spoluautora amnestie, kterou k začátku roku 2013 vyhlásil končící prezident Václav Klaus, označil nejdříve prezidentův kancléř Vratislav Mynář a po něm i sama hlava státu Miloš Zeman. Podle Zemana stál zejména za kontroverzním aboličním článkem. Právník se v reakci na veřejná vystoupení prezidenta a jeho kancléře rozhodl bránit soudní cestou. 

Právník Hrad zažaloval také kvůli výpovědi, kterou loni dostal kvůli údajné pracovní absenci poté, co se začal přít o autorství amnestie. Soud dal Hasenkopfovi za pravdu, že je neplatná. Odvolání Hradu bude městský soud projednávat v září. 

Vydáno pod