Vláda chce dál vojáky v Mali či v Afghánistánu

Praha - Vláda navrhne, aby Česká republika měla v letech 2015 až 2016 nadále vojenskou misi v Mali, podílela se na ochraně vzdušného prostoru spojenců z NATO nebo se zapojila do nebojové mise v Afghánistánu. Na poradě velvyslanců to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Plán zahraničních misí na příští dva roky předloží vláda do parlamentu do konce roku.

Šedivý: Česko by se mělo soustředit na obranu (zdroj: ČT24)

„Plánujeme mimo jiné, že i v příštích letech bude česká armáda nadále působit v africkém Mali, podílet se na ochraně vzdušného prostoru našich spojenců a zapojí se i do nebojové asistenční mise v Afghánistánu za předpokladu, že se podaří dojednat příslušné dohody s afghánskou vládou,“ představil premiér diplomatům záměry své vlády. „Je to součást naší spojenecké odpovědnosti,“ dodal. 

  • Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý k tomu podotkl, že sice nejde o náročné mise, Česko by se ale mělo soustředit hlavně na vlastní obranu. „Armáda přece není jen od toho, aby vysílala vojáky do zahraničních misí, ale hlavně by měla být připravena bránit Česko,“ řekl ČT24 Šedivý s odkazem na aktuální situaci na Blízkém východě či rusko-ukrajinský konflikt. „Rozsáhlý vojenský konflikt sice není v dohledu, ale pozornost těmto problémům věnovat musíme,“ dodal.

Sobotka na úvod pětidenní porady velvyslanců a šéfů zahraničních zastoupení zdůraznil, že Česko je připraveno plnit své závazky v Severoatlantické alianci. „Naše účast ve vojenských i civilních operacích by ale neměla být samoúčelná. Musí být podtržena jasným politickým cílem,“ soudí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Náčelník generálního štábu Petr Pavel už dříve uvedl, že armáda počítá i s nasazením v menších počtech na Sinajském poloostrově, v Kosovu nebo v rámci protipirátské operace Evropské unie, kde už také v současnosti působí.

Čechů je nejvíc v Afghánistánu

Největší počet českých vojáků je v současné době v Afghánistánu, a to 300. Podílejí se na výcviku afghánských pilotů vrtulníků, slouží jako logistici nebo lékaři a 150 vojáků hlídá spojeneckou základnu Bagrám. Ty by v říjnu měla vystřídat další jednotka. Účast vojáků bude záviset na dohodě mezi Afghánistánem a USA. Americký prezident Barack Obama již dříve oznámil, že má v plánu ponechat po roce 2014 v Afghánistánu 9 800 amerických vojáků. Bezpečnostní dohodu bude muset schválit nový afghánský prezident. Právě kvůli problémům spojeným s jeho volbou ale stále nebyla tato dohoda uzavřena.

V Mali má česká armáda schválený mandát až 50 vojáků, ve skutečnosti jich ale je v zemi o něco méně. Většina vojáků v misi má za úkol hlídat velitelství operace, další trénují místní ozbrojené síly.

Na Sinaji Češi působí v rámci pozorovatelské mise při dohledu nad dodržováním bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. Česko působí v misi Mnohonárodních sil a pozorovatelů na Sinaji od roku 2009 a nyní tam má 14 vojáků.

V roce 2016 by také chtěla armáda nabídnout spojeneckým evropským zemím z NATO dohled nad jejich vzdušným prostorem. Pravděpodobně by tak létali nad Pobaltím nebo Islandem.