Policisté už zkoumají dalších 11 rumburských úmrtí

Rumburk – Policie prošetřuje dalších 11 podezřelých úmrtí v Lužické nemocnici v Rumburku. České televizi to potvrdil státní zástupce Jan Jakovec. Minulý týden si kvůli smrti 70leté pacientky vyslechla obvinění z vraždy bývalá zdravotní sestra této nemocnice.

„Policie prověřuje z hlediska správného postupu nebo pochybností, že by tam mohlo dojít k nějakému úmyslnému jednání, úmrtí jedenácti pacientů,“ uvedl krajský státní zástupce v Ústí nad Labem Jan Jakovec.

Lékař Petr Vondráček, který měl v době úmrtí zmíněné pacientky na oddělení službu, dnes vyzval ředitele nemocnice Darka Švába, aby odstoupil z funkce. Prý svým postupem v kauze poškodil nemocnici. Ředitel to ale nezvažuje a výtky odmítá. Policie nechce k dalšímu průběhu vyšetřování sdělovat žádné informace. 

Podle státního zástupce Jana Jakovce je dosavadní obvinění padesátileté zdravotní sestry podložené dostatečnými důkazy. „To potvrdil svým rozhodnutím i soud, který poslal ženu do vazby,“ řekl Jakovec. Kdy by mohla být poslána před soud, nechtěl spekulovat. „Bude to v řádech měsíců, minimálně půl roku,“ uvedl s tím, že mimo jiné bude třeba zajistit řadu znaleckých posudků.

Sedmdesátiletá onkologická pacientka v rumburské nemocnici zemřela v noci na 6. června a vyšetřování prokázalo, že ji zabila velká dávka draslíku, která způsobila srdeční arytmii a smrt. Lék jí podle policie podala zdravotní sestra, které v případě odsouzení nyní hrozí až 18 let vězení. Z nemocnice byla propuštěna.

V nemocnici zpřísnili předpisy

Vedení nemocnice po úmrtí pacientky zpřísnilo vnitřní předpisy, což se podle Švába týká mimo jiné kontrol zdravotní dokumentace. „Také jsme upravili vnitřní směrnici o nakládání s nejzávažnějšími léky, například s opiáty,“ řekl Šváb.

Předcházející vnitřní normy podle něj splňovaly předepsané standardy. „V tomto případě se nejednalo o selhání systému, ale jednotlivce,“ uvedl Šváb. Zopakoval, že vnitřní prověřování dalších podezřelých úmrtí neodhalilo žádný jiný případ, který by poukazoval na úmyslné či jen nedbalostní pochybení zaměstnanců nemocnice.

Celou kauzu doprovází spory mezi lékařem Vondráčkem a ředitelem Švábem. Neshody by mohly mít politický podtext - oba kandidují v podzimních komunálních volbách. Vondráček dál za ČSSD a Šváb, který je místostarostou Rumburku, po svém vyloučení ze sociální demokracie kvůli nezaplacení členských příspěvků kandiduje za hnutí RUMBURÁCI.cz. Spojitost s politikou Šváb odmítá. 

Ředitele nemocnice čeká soud

O rumburské nemocnici se loni psalo kvůli pochybení ve zdravotnické dokumentaci. Úřad pro ochranu osobních údajů jí uložil pokutu 120 000 korun za to, že dokumenty nedostatečně zabezpečila a nepořizovala elektronické záznamy. Věc nyní řeší soud. Nemocnice na sebe ale upozornila už v roce 1999. Pět žen si tam po gynekologické operaci stěžovalo na úplnou necitlivost nohou nebo bolesti a brnění. Po vyšetření neurologem jim bylo řečeno, že jejich potíže způsobilo poškození nervů při operaci. Na základě toho ženy požadovaly od nemocnice odškodnění. Dostaly náhradu škody, maximálně však necelých 20 000 korun.

Také o Švábovi média v posledních měsících informovala, a to kvůli obvinění z útisku, vydírání a podněcování k trestnému činu. Policie ho loni zadržela a pro možné ovlivňování svědků byl měsíc ve vazbě. Podle kriminalistů místostarosta Šváb při poradě městských policistů pobízel podřízené k nekalým praktikám při výkonu povolání a zastrašoval je. Z vydírání byl obviněn později, hrozí mu až osm let vězení. Soud bude 7. října.

Vyšetřovatelé prověřují dalších 11 podezřelých úmrtí (zdroj: ČT24)