Fotbalová brána usmrtila čtrnáctiletého chlapce

Rasošky (Náchodsko) - Čtrnáctiletého chlapce v Rasoškách na Náchodsku usmrtila ve středu odpoledne spadlá fotbalová brána. Konstrukce branky na chlapce spadla v okamžiku, kdy se na ní houpal. Informovala o tom mluvčí hradecké krajské policie Ivana Ježková.

Chlapec si přišel na fotbalové hřiště s kamarády zahrát fotbal. „Podle svědeckých výpovědí se poté, co postavili ležící brány, začal se na jedné z nich právě tento chlapec houpat a fotbalová brána na něho spadla tak nešťastně, že mu způsobila velmi vážná zranění,“ uvedla mluvčí.

Přes snahu přivolaných záchranářů chlapec na místě zemřel. Kriminalisté prověřují, zda za tragédii nenese odpovědnost nějaká konkrétní osoba, a to ať z nedbalosti, nebo v úmyslu. „Nicméně vše zatím nasvědčuje tomu, že se bude s největší pravděpodobností jednat o nešťastnou událost bez cizího zavinění,“ uvedla mluvčí. 

áchranáře na hřiště zavolal kamarád těžce zraněného chlapce. Zdravotníci na místo vyslali vrtulník. „Přestože se zdravotníci usilovně snažili o obnovu krevního oběhu, veškeré jejich snahy se ukázaly jako marné. V průběhu resuscitace zasahující lékaři u chlapce diagnostikovali závažná poranění více orgánových systémů, která se ukázala jako neslučitelná se životem a po čtyřiceti minutách museli resuscitaci ukončit,“ zmínil mluvčí záchranářů Ivo Novák.

Události: Nebezpečné fotbalové branky (zdroj: ČT24)

Případy úmrtí dětí pod spadlými brankami nejsou výjimečné. Například v října 2011 na fotbalovém hřišti v Lubenci na Lounsku zahynul třináctiletý chlapec poté, co na něj spadla přenosná branka. V prosinci 2009 kovová konstrukce házenkářské branky na hřišti v Dolní Cerekvi na Jihlavsku těžce zranila šestiletou dívku, která o dva dny později zemřela. V srpnu 2009 konstrukce branky usmrtila třináctiletého chlapce v Přibyslavicích u Okříšek na Třebíčsku. Chlapec na sebe při hře s míčem branku převrátil a ta mu zlomila vaz.

Situací se přitom vážně začala zabývat Fotbalová asociace už v roce 2009. Její projekt měl za cíl pomáhat klubům vyměňovat nebezpečné branky za nezávadné. Taková konstrukce má těžiště ve spodní části. Je lehká, vydrží i řádění dětí na hřišti a nepřevrhne se. Při testu se branka nakloní a vrátí se zpět do původní polohy. Bezpečné branky se objevovaly na hřištích v Praze, jižních a středních Čechách, na jižní Moravě nebo Vysočině.

Vydáno pod