Zástupce Hyundai Mobis: Mošnovský projekt možná rozšíříme

Nošovice - Jihokorejská společnost Hyundai Mobis, která připravuje stavbu továrny na automobilové světlomety v průmyslové zóně Mošnov na Novojičínsku, zvažuje, že oproti prvotním plánům projekt rozšíří. Mělo by se to týkat i počtu zaměstnanců. Původně firma oznámila, že jich bude přes 900, dalších asi 600 by mělo najít práci u subdodavatelů. „Uvažujeme, že naše vize pro Mošnov rozšíříme, a že bychom mohli přijmout i více zaměstnanců,“ řekl český manažer společnosti Ivan Leixner.

Zástupci Hyundai Mobis se dohodli s českou vládou, že do stavby nové továrny v Mošnově investují až čtyři miliardy korun, vláda slíbila investiční pobídky více než čtyři sta milionů, město Ostrava přidá skoro 70 milionů formou slevy na pozemek. Jihokorejská firma zahájila přípravy tak, aby mohla příští rok začít stavět a od roku 2017 vyrábět.

Zástupce Hyundai Mobis v Česku Ivan Leixner informoval, že pracuje na založení firmy, která bude v Mošnově působit. Mateřská společnost zatím chystá veškeré podklady a vymýšlí systém řízení. „Od založení firmy se budou odvíjet práce na samotném projektu, povolovací proces na stavbu, posuzování vlivu na životní prostředí a další věci,“ řekl Leixner. Potvrdil, že továrna, která bude dodávat světlomety pro automobilky Hyundai v Nošovicích a Kia v Žilině, možná bude větší, než společnost původně oznámila. Prozradil, že by zřejmě postavila více hal a zaměstnala i více lidí. Kolik bych jich mělo být, to zatím neřekl.

Bohuslav Sobotka a Čong Mjong-čchul při podpisu smlouvy
Zdroj: ČT24/ČTK/Michal Doležal

Hyundai Mobis zatím působí vedle automobilky v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, kde zaměstnává asi 800 lidí. Vyrábí tam přední a zadní nápravy či palubní desky. Další komponenty vozí z ciziny, například z Koreje. Firma chce výrobu v Česku rozšířit, aby ušetřila na nákladech. Rozhodnutí padlo právě na mošnovskou průmyslovou zónu. V první fázi tam chce ročně vyrobit světla pro asi 750 tisíc aut, po roce 2020 až pro milion vozů.

Společnost zahájila také jednání s ostravským úřadem práce, který přislíbil rekvalifikační kurzy na míru. Rok před zahájením výroby podnik oznámí, kolik lidí a jakých profesí bude potřebovat. Samotná automobilka Hyundai v Nošovicích, dosud největší investice v kraji, má přes 3000 zaměstnanců, v subdodavatelských firmách pracuje dalších asi 7000 lidí. Patří k největším zaměstnavatelům Moravskoslezského kraje, který je zatížený téměř desetiprocentní nezaměstnaností a hrozbou propouštění v těžařské společnosti OKD. Tím také vláda zdůvodňuje velkorysost pobídek.

Škoda Auto přijme 800 nových zaměstnanců

Automobilky, které patří k tahounům české ekonomiky, rozšiřují výrobu i jinde. Škoda Auto aktuálně oznámila, že v souvislosti s výrobou Fabie třetí generace přijme do závodu v Mladé Boleslavi asi 800 nových zaměstnanců. „Měli by pracovat v oblasti montáže, svařovny a logistiky,“ informoval mluvčí Škody Auto Jozef Balaž. Nový vůz, který bude mít výstavní premiéru na pařížském autosalonu 2. října, začne automobilka vyrábět v příštích dnech. Mladoboleslavská továrna nyní zaměstnává téměř 20 tisíc lidí a patří k největším zaměstnavatelům ve středních Čechách.

Hyundai Mobis možná přijme v Mošnově více lidí (zdroj: ČT24)