OBRAZEM: Tisíce lidí v duhových barvách prošly hrdě Prahou

Praha – Festival Prague Pride vyvrcholil v Praze karnevalovým průvodem. Na Letnou se z Václavského náměstí vydalo 15 až 17 tisíc lidí. V čele nesli karikaturu prezidenta Vladimira Putina na podporu práv homosexuálů v Rusku. Souběžně s pochodem se městem již tradičně vydalo i osm desítek stoupenců Mladých křesťanských demokratů. Nelíbí se jim snahy o uzákonění adopcí homosexuálními páry. Policisté při akci řešili 15 drobnějších přestupků. Podle účastníků byl letošní ročník proti loňsku méně extravagantní a klidnější.

Už hodinu před začátkem se na náměstí začaly sjíždět alegorické vozy, ze kterých zněla hudba. Na vozech tančili účastníci pochodu, kteří jsou tradičně oděni do duhových barev. Průvod prošel centrem města přes ulici Na Příkopě a Revoluční ulici na Dvořákovo nábřeží a pak přes most na Letnou. V Letenských sadech pokračuje hudební a zábavní program až do 21:30.

V přední části průvodu kráčela asi třicítka zaměstnanců amerického velvyslanectví včetně dočasného šéfa Steva Kashketta. Všichni byli oblečeni v tričkách, které si na podporu pochodu nechali vyrobit. Stejně jako v minulých letech pak podstatnou část průvodu tvořili heterosexuálové, kteří chtěli dát najevo svůj odpor vůči homofobii. K vidění byly skupinky mladých lidí s duhovým oblečením a transparenty, na kterých upozorňovaly, že jsou sice „hetero“, ale homosexuály podporují.

Lidé ze zahraničí se zúčastnili prostřednictvím avatara

Přehlídka o komunitě gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů letos upozorňuje na nesvobodu homosexuálů v zemích Východu. Podporuje hlavně lesby a gaye z Ruska a ostatních postsovětských států, upozorňuje ale také na situaci v Ugandě či ve Vietnamu. Podle ředitele festivalu Czeslawa Walka jsou v Moskvě průvody hrdosti zakázány až do roku 2112, v Maďarsku se kvůli útokům konají ve vyklizených a uzavřených ulicích, v jiných státech nesmějí být vůbec. Lidé ze zahraničí si proto mohli přes zabezpečený web „najít svého živého avatara“, který je při pražském průvodu zastoupí. Z akce jim pak bude posílat fotky, videa či vzkazy.

Vedle průvodu hrdosti se souběžně konal i pochod stoupenců mladých křesťanů. Upozorňují, že česká společnost dost nehájí zájmy tradiční rodiny. Nelíbí se jim ani snahy o uzákonění adopcí homosexuálními páry. Akci podpořilo i Hnutí pro život, které rovněž nesouhlasí s „oslavou homosexuality“. Křesťané se setkali na rohu ulic Washingtonova a Politických vězňů, jejich cílem byl kostel sv. Jiljí, kde následovala bohoslužba. Nad akcí převzali záštitu lidovecký místopředseda vlády Pavel Bělobrádek a poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. Letošní Prague Pride svým jménem naopak zaštítil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Jan Gregor, místopředseda Mladých křesťanských demokratů: "Registrované partnerství nám nevadí, stejně jako happeningy typu Prague Pride. Vyznáváme však určité hranice - vadí nám například adopce či osvojení dětí v rámci homoparentálních rodin. Tato témata už nám vhodná nepřijdou."

Před začátkem pochodu hrdosti dorazilo na náměstí asi třicet odpůrců z řad náboženských a vlasteneckých hnutí, kteří pronášeli projevy. I když jejich akce nebyla nahlášena úřadům, podle organizátorů zákon neporušili, protože šlo o náboženské shromáždění. To potvrdil i ředitel strážníků v Praze 1 Miroslav Stejskal. Později se ale mezi účastníky průvodu vmísila dvojice s tlampačem, která slovně napadala homosexuály. Vyhrožovala jim, že „shoří v pekelných plamenech“. Policisté tři lidi zadrželi pro podezření, že chtějí průvod narušit. „Není to nic dramatického, ale měli jsme informaci, že chtějí narušit shromáždění, takže jsme je zajistili pro podezření ze spáchání přestupku,“ řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Přestupku se dopustilo i osm lidí, kteří se snažili blokovat průvod u Dvořákova nábřeží.

Odpůrci Prague Pride 2014
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Pojízdná ordinace nabízí testování na HIV

Průvod hrdosti Prague Pride se v Praze koná už počtvrté. Poprvé se do něj zapojilo 8 000 lidí. Loni jich přišlo 20 000. Letos odhadli pořadatelé účast na 15 až 17 tisíc lidí. Účastníci Prague Pride 2014 upozorňují i na nebezpečí viru HIV. Nakažených totiž dramaticky narůstá. Zájemci se během akce mohou nechat otestovat v pojízdné ordinaci.

Prahou prošel pochod hrdosti (zdroj: ČT24)
Vydáno pod