Učitel zastřelil studentku a jejího dědečka, dostal 24 let vězení

Ostrava – Krajský soud v Ostravě potrestal učitele Ondřeje Dlouhého z Raškovic za vraždu sedmnáctileté dívky a jejího dědečka a za pokus o vraždu její babičky. Uložil mu výjimečný trest 24 roků vězení. Soud odmítl jeho obhajobu, že zabíjel z omluvitelných pohnutek. Motivem byla nenaplněná láska ženatého učitele a zároveň strach z prozrazení krátkého vztahu, kterým dívka hrozila.

Dvaatřicetiletému muži, který se přiznal, hrozilo až doživotí. Při rozhodování o výši trestu soud přihlédl k názorům znalců, kteří posuzovali jeho osobnost. „Znalci dospěli k závěru, že není nenapravitelný, proto nemohli uložit trest doživotního vězení,“ potvrdil mluvčí ostravského krajského soudu Dalibor Zecha. Na druhé straně senát odmítl verzi obhajoby, že šlo jen o zabití v silném rozrušení. „Obžalovaný si byl vědom, čeho se dopouští, byl schopen se ovládat. Proto je plně odpovědný za své jednání,“ shrnula soudkyně.

K tragédii došlo loni v listopadu. Ondřej Dlouhý se vyzbrojil třemi legálně drženými zbraněmi a spoustou nábojů a po vyučování na střední odborné škole ve Frýdku-Místku odjel do Raškovic, kde dívka bydlela s rodiči a prarodiči. Už před domem na studentku, se kterou se sblížil po nástupu do školy, vystřelil, ale minul ji. Schovala se v domě, obžalovaný dál střílel do oken a jedním rozbitým vlezl dovnitř. Tam zabil nejprve jejího dědečka a pak postřelil babičku. Dívka se snažila schovat s matkou v patře v ložnici, zasáhl ji však přes dveře a poté usmrtil další ranou do hlavy. Pak z domu utekl. Policisté ho našli nedaleko u autobusové zastávky.

Rozchod považoval za podvod a zradu

Podle psychiatrů obžalovaný Ondřej Dlouhý trpí nedostatkem sebedůvěry. Jeho manželka potvrdila, že se silně podceňoval. V době před zločinem byl prý velmi uzavřený. Obávala se, že chce spáchat sebevraždu. U soudu odmítl vypovídat. Během výslechů na policii ale připustil, že se bál, že dívka o jejich vztahu všem řekne. „Měl jsem strach, že všechno ztratím,“ vysvětloval. Tvrdil, že mu tím hrozila opakovaně, naposledy v den své smrti. Než ji zastřelil, údajně pronesl: „Zničila jsi mi život, já zničím tvůj.“ Jak uvedl státní zástupce Vít Legerský, zlomový okamžit nastal, když se s ním dívka, která se učila cukrářkou, rozešla a vrátila se ke svému předchozímu partnerovi. Podle předsedkyně senátu to považoval za podvod a zradu a bál se, že bude zostuzen.

Dlouhý byl ozbrojený legálně. Měl celkem devět střelných zbraní a stovky nábojů. Na místě činu vystřelil asi stokrát. K psychiatrovi prý nechtěl jít i proto, že se bál o svůj zbrojní průkaz. Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce, který navrhoval přísnější trest, zvažuje odvolání.

Soud potrestal raškovického střelce 24 roky vězení (zdroj: ČT24)