Lidi z Agrofertu si ve státní správě nepřeji, tvrdí Babiš

Praha – Lidé z Agrofertu se už na vysokých pozicích ve státní správě či státních firmách neobjeví, prohlásil ministr financí Andrej Babiš (ANO 2011) v Interview ČT24. Sám prý je proti tomu, aby se tak dělo, protože média pak dezinformují a neustále vytahují propojení Agrofertu s politikou v souvislosti s možným střetem zájmů. Babiš to uvedl v reakci na nedávné pověření jeho bývalé spolupracovnice z Agrofertu Soni Křítkové vedením Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

„Určitě ne. Mně se to nelíbí,“ odpověděl ministr financí na otázku, zda se ještě lidé dočkají bývalých pracovníků Agrofertu ve vysokých pozicích státní správy. Babiš má za to, že už svým odchodem oslabil firmu, která potřebuje kvalitní lidi ve své struktuře. Křítková má ŘSD vést do té doby, než z výběrového řízení vzejde nový ředitel.

Téma v Interview ČT24 vzešlo ze jmenování Soni Křítkové pověřenou ředitelkou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ministrem dopravy Antonínem Prachařem, který vede resort s politickým zázemím v Babišově hnutí ANO. Podle Babiše ale Prachař ví o tom, že se mu nelíbí spojování lidí z jeho obchodního světa s tím politickým. „Paní Křítková skončila v Agrofertu koncem minulého roku, jak se objevila na ŘSD, sám nevím,“ prohlásil Babiš v Interview ČT24.

Podle něj ale Křítková je schopná manažerka. „Faktem je, že když porovnám kulturu Agrofertu a úředníků státních firem, má paní Křítková manažerský kurz Agrofertu, pracovala 10 let v ČEZu a je to žena schopná řídit… Nebyl jsem nadšen z toho, že tam je, ale ona nešla z Agrofertu do ŘSD,“ upozornil.

Křítková nahradila šéfa ŘSD, který skončil ve funkci po čtyřech měsících

Po čtyřech měsících skončil na konci července ve funkci ředitele Ředitelství silnic a dálnic Jan Kubiš, po něm byla pověřena vedením právě Křítková. Ta ještě donedávna patřila v Agrofertu k nejbližším spolupracovnicím Andreje Babiše. Dříve působila na pozici ředitelky strategie a komunikace této firmy, následně vedla Kancelář generálního ředitele ŘSD a do čela firmy přešla z pozice ředitelky správního úseku.

neni 16:9 ani 3:2
Zdroj: ČT24/ŘSD

Podle Prachaře odstoupil Kubiš sám poté, co zvážil požadavky, které na něj do budoucna ministerstvo dopravy vzneslo. Hospodářské noviny ale uvedly, že důvodem rezignace byly neshody s Prachařem.