Přetahovaná o Terezku pokračuje, soud nerozhodl a chce si pozvat odbornici

Praha - Spor rodičů, kteří se hádají o svou dceru, jedenáctiletou Terezku Smutnou, nadále trvá. Obvodní soud pro Prahu 8 dnes o osudu Terezky nerozhodl, na příští stání si má soudce Miloslav Sládek pozvat odbornici z Domu tří přání, která s rodinou pracuje na zlepšení vzájemných vztahů. Ta by měla soudu podat objektivní zhodnocení vývoje situace. Terezka, která před rokem kvůli rozporům svých rodičů skončila na psychiatrii a později byla umístěna do léčebny Olivův dům u Říčan, pobývá u své matky od loňského září.

Podle soudce Sládka si rodiče do konce listopadu, kdy začne další jednání, mají pořádně rozmyslet, co vlastně chtějí. Otec prý může požadovat vynucení styků s dcerou, podle toho, jak rozhodl soud, nebo stát o změnu výchovy. Matka může požádat o změnu úpravy styku. Ve hře je prý také stále ještě možnost, že by dívku mohl soud poslat na nějakou delší dobu do neutrálního prostředí. „Mě z toho mrazí v zádech, protože vím, jaké to bylo pro ni, pro mě i celou naši rodinu ty loňské dva měsíce,“ podotkla po jednání soudu matka Terezky Markéta Smutná.

„My jsme ani neočekávali, že by se dnes něco podstatného rozhodlo,“ prohlásil obhájce otce Lubomíra Choce Michael Dub. Choc prý nadále trvá na tom, aby matka platila pokuty za údajné maření setkávání a také by rád zvýšil počet styků s dcerou. „O vynucování lásky tady nikdo nehovořil, my jsme si chtěli vynutit, aby se Terezka s otcem stýkala a aby to matka umožňovala. Otec by rád, aby se k němu začala Terezka chovat aspoň slušně, aby mu začala tykat,“ dodal obhájce Dub.

Obhájkyně matky Věra Ptáčková upozornila na to, že se mezi lednovým a dnešním soudním líčením obě strany setkaly a hovořily o možné dohodě. Matčina strana navrhovala, aby se dcera s otcem viděla jednou za týden hodinu v Domě tří přání a jednou za 14 dní odpoledne o víkendu. Otec prý ale odmítl. Podle matky se dcera s otcem setkává pod vynucením: „Otec si klade strašně vysoké nároky bez uvědomění si situace, že tam v podstatě nikdy žádný vztah nebyl.“

Spor o Terezku trvá již několik let

Otec Terezky údajně dříve o dítě nestál, později ale projevil zájem se s dívkou vídat. Schůzkám prý matka aktivně bránila. Podle ženy se dítě otce bálo a na setkání reagovalo pláčem. Muž zase tvrdil, že matka proti němu dceru poštvává.

Sládek poslal koncem loňského června dívku na psychiatrii do motolské nemocnice kvůli jejímu zhoršenému zdravotnímu stavu. Poté, co se na soudce snesla vlna kritiky od psychiatrů a politiků, přemístil Terezku do dětské léčebny Olivův dům u Říčan.